sourze.se
Artikelbild

Rädda Barnens fattigdomsrapport - är den riktigt sann?

"Är det sant att Sverige är ett fattigt land eller är Rädda Barnens rapport ett uttryck för att vi håller på att drunkna i konsumtionsträsket?"

Google
Det är något med Rädda Barnens barnfattigdomsrapport om Sverige som provocerar mig, eller i alla fall generalsekreterarens och sverigeprogramchefens artikel om rapporten i onsdagens SvD. "13 procent av alla barn i Sverige är fattiga" börjar påannonseringen av artikeln, som SvD säkert skrivit, men vilken överensstämmer med vad artikelförfattarna själva också skriver lite längre ner i artikeln.

Tror jag på det? Vart åttonde svenskt barn fattigt?

Sverige är världens cirka åttonde rikaste land, mätt i BNP per capita Wikipedia - om man exkluderar några små finans- eller oljeländer . Sverige är vida ansett som ett föredöme, oavsett regering, vad gäller fördelningen av sin välfärd. Kan 13 procent av barnen i ett sådant land vara fattiga? Använder Rädda Barnen rätt uttryck? Borde inte just Rädda Barnen ha ett globalt perspektiv och ta lite hänsyn till att fattigdom i vissa länder nog är något helt annat än i andra. Undrar hur Rädda Barnens rapport om svenska barn skulle kommenteras i media någonstans i Centralafrika.

"Jag känner varje dag att jag vill göra saker som andra gör men som jag inte har råd med". Artikeln börjar med detta citat från en svensk tonåring och jag rycks med, för ett ögonblick, i tonåringens antagna skam och sorg. OK, men bör man inte ta hänsyn till lite andra värden här också?

Är det sant att Sverige är ett fattigt land eller är Rädda Barnens rapport ett uttryck för att vi håller på att drunkna i konsumtionsträsket, där måttet på rikedom för ett barn är hur många liter läsk man får dricka i veckan eller hur ny mobil man har?

Citatet om hur ett barn "känner" varje dag ger kanske en hint om det. Ett barn som är påverkat av vuxnas konsumtionsiver, rycks så klart med och upplever sin situation i förhållande till hur mycket pengar de har att handla saker för.

Det finns viktiga tillkortakommanden i det svenska samhället vad gäller hur barn behandlas. Om vi är sämre än andra länder vet jag inte, men betygsättandet av barn i skolan och rangordningen av dem där, avsaknaden av fungerande sätt att motverka subtil mobbing och bristerna vad gäller att hantera bokstavsbarn, är några sådana.

Låt oss koncentrera oss på det istället, så får vi rika barn - på riktigt.


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2012 10:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: