sourze.se

Har ni hört den förut?

Det är tidig morgon när S upptäcker att hans äktenskap lunkat rakt in i tristessen utan annan förklaring än att det bara blivit så.

Istället inleder han ett förhållande med grannen som lyssnar, bekräftar och delar med sig av sin varma famn och nyvinklade visdom. Det är som att bli ung på nytt, visslar S. Tänk, att få en andra chans i livet! Men hemlängtan är lömsk. S är trots allt inte beredd att ge upp sitt liv, utan grannkvinnan har i första hand fungerat som katalysator för hans längtan efter kärlek. S ber så mycket om ursäkt och tackar för sig innan han återvänder till äktenskapet, en erfarenhet rikare. I fortsättningen ska han uppskatta det han har. Grannkvinnan rasar. Hon som investerat och blottat sig, för att slängas i slaskhinken tillsammans med potatisskalen. Sorgen som rullar in övergår i vrede och hämndbegär.
Intrigen skulle kunna vara hämtat ur en grekisk tragedi eller varför inte en engelsk deckare. Det kan också skrivas med klyschor.
Morgonstund har guld i mund när S märker att gräset är grönare på andra sidan. Han ser inte skogen för bara träd, utan går dit näsan pekar. Väl framme äter han av den förbjudna frukten. Livet går som en dans. Ja, han skulle kunna hoppa över hus, och meningen Min fru förstår mig inte! ligger riktigt bra i munnen. Men efter solsken kommer regn, och S begriper att han inte saknat kon förrän båset blivit tomt. Istället har han gått över ån efter vatten. Nej, borta bra men hemma bäst. Ändå är S nöjd. Bättre att lyssna till den sträng som brast än aldrig spänna en båge. Kvinnan, på andra sidan gräset, står som fallen från skyarna. Hon har kastat pärlor åt svin, rasar hon. Men hämnden är ljuv. Skrattar bäst som skrattar sist.


Om författaren

Författare:
Karin Edvall

Om artikeln

Publicerad: 13 mar 2012 19:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: