sourze.se

Södersjukhusets jobbannons efter snygga sjuksköterskor helt normal

"Snygga TV-sjuksköterskor sökes!" "TV-såpa snygg eller Söderhipster". Så söker Södersjukhuset efter ny personal. Och?

Södersjukhusets nya jobbannonser har rubriken "Snygga TV-sjuksköterskor sökes! TV-såpasnygg eller söderhipster" För er som inte vet vad innebörden av en söderhipster är så kan jag kort förklara att det är en man/kvinna med klädstil som ser ut att vara plockad ur deras farföräldrars garderob.

Ramaskri!

På både DN:s och Aftonbladets hemsidor skrivs det om dessa skumma annonser och man skriver som om det vore något nytt och chockerande att människors utseende spelar roll i arbetslivet. Jag vet inte hur ni känner, men jag kan inte få bort tanken från det faktum att det är lika intressant som marsipan på en prinsesstårta, att man för en gångs skull detta var ju på skämt men det är ju så många som tar det på allvar skriver rakt ut att utseendet spelar roll. Varför förfasas upprörda läsare över detta? När blev det en nyhet att utseende spelar stor roll? Har vi inte alltid vetat det?

Ta media som ett exempel. Hur många "fula" programledare har vi bevittnat de senaste åren? Hur många skådespelare och sångerskor har ett oattraktivt utseende? Hur många mediepersonligheter bär inte smink och en aning för dyra kläder i tv-rutan, så att vi ska känna att de är vackra och ser bättre ut än vi normala, dödliga gör? Ta en titt på modeller! Valfri vanlig klädvisning i Paris, modellerna ser ut som bara skelett, är långa som styltor och målar bilden av onåbara ideal för alla oss andra som inte har vårt utseende som levebröd.

Jag fullkomligt hatar det jag beskriver här ovan. Det är sinnessjukt hur utseende, en sak vi knappt styr över själva, ska spela sådan stor roll. Södersjukhusets annons var ett felaktigt sätt att rekrytera personal på. De som kanske inte har det snyggaste utseendet, men kanske den bästa kompetensen, kommer avskräckas från att söka arbete där, vilket inte bara Södersjukhuset förlorar på, utan också vi som måste åka in dit ibland för ett fel på ögat eller ett brutet ben. Vad skulle du helst välja, en sjuksköterska som ser bra ut eller en som faktiskt vet vad hon eller han gör?

Men, för att tydliga min poäng, det här är inte en nyhet. Utseende har alltid spelat roll och kommer förmodligen alltid att göra det.


Om författaren

Författare:
Angela Larsson

Om artikeln

Publicerad: 21 feb 2012 13:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: