sourze.se
Artikelbild

Anders Behring Breivik frisk eller sjuk - vet någon?

I morgon ska svar vara inne till domstolen där Utöya-massakern prövas, om huruvida Anders Behring Breiviks psykiska hälsa ska utredas ytterligare. Det skulle höja mitt förtroende för rättspsykiatrin om någon därifrån medgav osäkerhet.

Google
Är Anders Behring Breivik frisk eller sjuk? Var han frisk eller sjuk när han utförde massakern på Utöya i Norge i somras? Det är samma frågor som har ställt om många olika förövare tidigare, till exempel om Mijailo Mijailovic vid rättegången efter mordet på Anna Lindh 2002. De sakkunniga som tingsrätten i Norge anlitat om Breivik säger att han är paranoid och schizofren, medan "teamet" bestående av tre psykologer och en psykiatriker, som följt honom i fängelset sedan i somras, anser att han är frisk.

Det är snarare regel än undantag att olika experter kommer med olika bedömningar i rättspsykiatriska sammanhang. Vid flera tillfällen de senaste åren, vid uppmärksammade rättegångar i Sverige, har tingsrätten baserat sina domar på en uppfattning om den tilltalades psykiska hälsa, medan hovrätten baserat sin ändrade dom på en diametralt motsatt bedömning.

Hur rättsäkert är det egentligen att låta experter inom psykologi och psykiatri påverka utfallet vid rättsliga prövningar? Jag vet inte, men min känsla är att vi talar om ett vetenskapsområde som är alldeles för outforskat för att det ska bli någon ordning. Hur kan annars bedömningarna skifta så? Om den tendens som jag har uppfattat kan bekräftas vid närmare analys, att experter på samma sak alltför ofta gör olika bedömningar om samma individs psykiska hälsa, bör hänsyn tas till det vad gäller hur tungt dessa expertutlåtanden ska väga i domslut. Osäkerheten kring experters alltför skiftande utlåtanden bör vägas mot behovet att skydda människor i samhället mot farliga individer.

Vad vill vi helst ha, några för många allvarliga brottslingar bakom lås och bom för att de bedömts friska när de var sjuka - eller några för många allvarliga brottslingar på fri fot för att de felaktigt bedömts sjuka - och sedan "tillfrisknat"?

Självinsikt inger förtroende. Mitt förtroende för expertisen inom psykiatri och psykologi skulle förbättras om jag lite oftare uppfattade en självkritik inom detta skrå, en självkritik som jag tycker lyser med sin frånvaro.


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 04 jan 2012 13:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: