sourze.se
Artikelbild

Carema - ett av många företag som lever gott på att regeringen bortser från vettiga krav

Riskkapitalfinansierad privat tidigare offentlig verksamhet är inget annat än storföretag som pumpar in miljarder för att sedan låta vinsterna rinna ut ur landet.

Nu är det storm inom åldringsvården. Ett antal fall har upptäcks och tagits fram i media. Regeringen har reagerat genom att säga att man ska granska och se över de regler som finns för upphandling inom vården. Kritiken har gått ut på att Carema har fört pengar ut ur landet med hjälp av den lagstiftning som funnits.

De nuvarande reglerna lutar sig mot EG-direktiv. De direktiv som gäller för att kunna ställa etiska sociala krav finns inte enligt SKTF, men de tycker att det finns möjlighet att ställa dem. Jag anser att det är en luftparagraf som EG lutar sig emot, att det kan ställas krav men att de inte ställs.

Vidare menar SKTF att det finns krav på att verksamhetens budget inte får understiga 50 procent av omsättningen. Där kan man se att det finns en lucka att pressa budgeten fram till dessa 50 procent och sedan slussa resten till vinst. Det finns enligt SKTF inga regler som säger att de som lägger anbud måste följa svenska kollektivlagar. EG-direktivet säger att det är bra om man följer landets regler om minilöner, men också där är det ett förlag.

Jag menar att regeringen hittills i sin iver att privatisera, på grund av att det är vad regeringen står för, inte alls brytt sig om att beakta de regler som trots allt tycks finnas. Carema kan ha försummat reglerna inom vården och det har också framkommit i media. Men jag kan inte se annat än att det är regeringen som inte brytt sig om regler utan lutat sig helt på EG-direktiv, som ger utrymme både åt det ena och det andra.

Nu har det också framkommit att IKEA är den stora aktören för det här riskkapitalbolaget, Carema. Det visar att detta med riskkapital inte är annat än storföretag som pumpar in miljarder för att sedan låta vinsterna rinna ut ur landet. De företag som drabbas inom offentlig sektor är sedan länge slimmade och mjölkade av kommunerna, sedan flera år, så de ger genast en bra avkastning. Rektorer som tagit över skolor har gjort miljonvinster endast efter ett år. Caremaaffären är bara en av många vinstdrivande bolag som köpt upp och har levt gott på den avkastning som dessa bolag ger.


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 17 nov 2011 14:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: