sourze.se

Breaking Dawn - Underskön vigsel och ett vampyrbarn

Ribban höjs i den senaste Twilightfilmen när Bella och Edward äntligen får varandra. Men är det verkligen slutet gott, allting gott?

Titel: The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1
Genre: Drama, Fantasy, Romantik
Regi: Bill Condon
Manus: Melissa Rosenberg
Musik: Soundtrack med bl.a. Angus & Julia Stone, The Joy Formidable och Cider Sky
Medverkande: Robert Pattison, Kristen Stewart, Taylor Lautner m.fl.
Speltid: 117 min
Premiär: 16 november


Det jag uppskattar med den här serien är att man inte behöver ha läst böckerna för att förstå handlingen eller för att drabbas av Twilight-feber. Skådespelarnas dynamik är perfekt, vilket gör att man förlåtit de tre tidigare filmerna för att vissa saker gjorts om, utelämnats eller för att vissa skådespelare varit mindre bra.

Men något har hänt i filmatiseringen av den fjärde boken, som är uppdelad på två filmer precis som boken kommer i två delar. Nivån har höjts. Karaktärerna är ännu mer levande på duken, det finns gott om subtila nyanser och mäktiga specialeffekter. Skådespelarnas samspel är också bättre än i de tre första filmerna, det är ingen som längre gör en dålig rolltolkning.

Breaking Dawn, del ett, börjar starkt och släpper inte taget om en förrän eftertexterna börjar rulla. Humorn finns med och just därför rekommenderar jag att man läser böckerna innan. Även om skämten är roliga, blir det ännu bättre om man har all bakgrundsinformation. Dessutom ett tips på den stil av humor som går filmen igenom: Lyssna extra på bakgrunden när Emmett och Jasper hämtar Edward till svensexan.

I del ett får vi följa familjen Cullen, Black och faktiskt även Clearwater, som är ordentligt sammansnärjda i varandras liv. Filmen tar sin början några veckor innan bröllopet. Själva bröllopsakten är vackert och ovanligt filmad, vilket var en trevlig överraskning. Jacob, som tror att bröllopsfesten är sista gången han kommer att få se Bella som människa, kastas från lycka till raseri och förtvivlan när han förstår varför Bella vill vänta med att förvandlas till vampyr. De två vännerna skiljs ännu en gång, smärta och besvikelse. Bella åker på smekmånad med Edward utan att veta när och om hon någonsin kommer att få se Jacob igen.

Under smekmånaden, som börjar lyckligt, sker något som ingen tänkt eller trott var möjligt: Bella blir gravid. Edward är förtvivlad medan Bella drabbas av en stark kärlek inför sitt ofödda barn. De avbryter resan och åker hem, Edward är inställd på att Carlisle ska göra en abort på Bella. Men i vanlig turordning gör Bella som hon vill och ringer den sista personen i världen som hon någonsin trodde att hon skulle vända sig till i nöd. Den enda som kan förstå hennes stora kärlek till och starka längtan efter barnet. Den enda som kommer att hjälpa henne att slåss för att få behålla sitt barn.

Spolier alert Men det är ingen normal graviditet, barnet växer så fort att Bella inte får behålla någon näring. Jacob får höra att Bella är tillbaka i Forks men att hon är sjuk och inte kan träffa någon, inte ens sin pappa. Han åker ensam till Cullen att besöka henne och får en chock. Hennes ansikte är insjunket med mörka ringar under ögonen, hon är mager med en grotesk mage. Cullens står som handfallna. Bella svälter ihjäl framför ögonen på dem men ingen kan göra någonting. Edward är på gränsen till vansinne och hatar fostret, Jacob delar hans känslor. Men Bella ger sig inte - hon har en plan för hur hon ska överleva. Det är bara det att ingen tror att det kommer att gå.

I blint raseri rusar Jacob ut i natten, förvandlar sig till varulv och delar upplevelsen med sin flock, som samlas till råd. Snart går det hela överstyr, det bildas en mob med ett enda mål - att döda Bella och hennes ofödda barn. Måste Jacob, som avsagt sig alfapositionen, nu lyda Sams order?

Jag rekommenderar starkt att gå och se Breaking Dawn - del 1. Under filmens gång skrattade jag, hoppade bakåt i stolen, höll tillbaka gråten och ville nästan ställa mig upp med knuten näve och skrika: Där fick du! Då har jag ändå precis läst boken.

Extra fina skådespelarinsatser av Julia Jones, som spelar Leah Clearwater, och som alltid Billy Burke, Bellas pappa Charlie.

www.twilightsweden.se


Om författaren

Författare:
Jennie Johansson

Om artikeln

Publicerad: 15 nov 2011 08:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: