sourze.se

Asteroiden 2005 YU55 skulle orsaka mänsklighetens största katastrof

En stenbumling som är 400 meter i diameter kommer i natt rusande mot jorden med en hastighet av över 50 000 kilometer i timmen. Träffade den vore det många gånger värre än en atombomb. Den här gången kommer vi dock klara oss. Men nästa...?

En asteroid är på väg mot jorden. 2005 YU55 heter den. Den kommer att passera i natt, på närmre avstånd från jorden än månen. Den är 400 meter i diameter och har enligt Nasa en hastighet på cirka 50 000 kilometer i timmen. När en asteroid slog ner i Tunguska, Sibirien den 30 juni 1908, ödelades 2 000 kvadratkilometer skogsmark. Enligt Wikipedia var Tunguska-asteroiden mellan 60 och 1 200 meter i diameter. Geologiprofessor Birger Schmitz vid Lunds Universitet, som anses vara en av världens främsta forskare på asteroider, tror att asteroiden 1908 snarare var 50 meter i diameter. Om Schmitz uppgift stämmer kan den asteroid som passerar jorden i natt vara 60 gånger större.

Tunguska asteroiden uppskattas enligt Wikipedia ha haft en sprängkraft motsvarande cirka 40 megaton trotyl, att jämföra med atombomben över Hiroshima som hade en motsvarande sprängkraft på 0,0125 megaton trotyl.

Det skulle alltså bli trist om 2005 YU55 träffade jorden istället för att just missa. Professor Schmitz säger i min intervju med honom i artikeln från januari 2010:

"Mindre nedslag, storleksordningen 50-100 meter inträffar i snitt en gång per hundra år 101 år sedan Tunguska nu!. Slår de ner över befolkade områden kan konsekvenserna bli förödande för dem som lever precis under nedslagsplatsen. Största problemet är dock om kroppen slår ner i havet utanför befolkat område, exempelvis i Atlanten utanför England, då kan en förödande tsunamis välla in över land. Kilometerstora objekt slår ner en gång per 100 000 år och skulle en sådan träffa Stockholm, så blir nog hela Mellansverige fullständigt utslaget, och globala klimatförändringar nedkylning följer. Stora som 10 km i diameter slår ner en gång per 100 miljoner år och senast detta hände, för 65 miljoner år sedan, dog cirka 50-70 procent av alla jordens djurarter ut, inklusive dinosaurierna."


Så här skriver den engelska journalisten och författaren Bill Bryson om asteroider i sin bok "En kortfattad historik över nästan allting":
"Tänk dig Jordens omloppsbana som ett slags motorväg där vi är det enda fordonet. Däremot korsas den med jämna mellanrum av fotgängare som inte har vett att se sig för innan de kliver ut från trottoarkanten. Mins 90 procent av de här fotgängarna är okända för oss. Vi vet inte var de bor, vad de har för vanor, hur ofta de kommer förbi. Det enda vi vet är att någon gång med ovissa mellanrum, trillar någon över vägen som vi kör på i över 100 000 km i timmen."


Läs även min artikel Haiti är tyävrr inget mot vad som kan hända


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 09 nov 2011 15:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: