sourze.se

Vad är poängen med sommar- och vintertid egentligen?

Vem är det egentligen som har bestämt att det är extra bra att vara vaken när det är dagsljus?

Det verkar vara rätt många som har problem att komma ihåg hur man ska ställa om klockan varje gång ändringen ska ske från sommar- till vintertid och tvärtom. Och hur många är det egentligen som har koll på varför vi ställer om den? Jo, det har att göra med att vi ska utnyttja ljuset på sommarhalvåret, det har nog rätt många hört. Men hur då?

Antag att jag bor i Stockholm. Antag att jag ligger och sover en tidig morgon i mitten av maj, jag vaknar till och kastar ett öga på klockan den visar fem, normaltid. Jag kisar mot fönstret och solstrålarna som bryter in genom springorna vid gardinen, konstaterar att det är fullt dagsljus ute. "Äh", tänker jag, "jag går upp, det är ju dag. Jag kan lika gärna gå upp nu som om en timme då jag hade tänkt gå upp."

OK, jag utnyttjade ljuset och gick upp fast det tidsmässigt var natt. Check. Men sen då. Jo, jag går till jobbet, kommer dit en timme före alla andra, klockan sju, dagen förflyter och jag jobbar på i dagsljus till klockan sexton, då jag med tillägg för lunchtimmen har jobbat åtta timmar. Japp, det är ljust när jag går hem också.
Antag att jag istället hade gått upp normalt, klockan sex, kom till jobbet åtta och gick hem klockan sjutton. Blev det någon skillnad i ljus? Nej, typ inte. Den 15 maj i Stockholm går solen upp klockan 03.13 och ner 20.13, båda enligt normaltid. Spelade det någon roll då när jag började och slutade jobba mellan de tiderna? Inte vad jag kan förstå.

Men, ok, man har ju en fritid. Är det där skon klämmer? I det första fallet, när jag gick upp tidigt, kom jag väl hem typ sjutton normaltid. Jag hade då tre timmar och tretton minuter kvar av dagsljus att utnyttja. Kanon! I det andra fallet, onekligen bara två timmar och trettonminuter. OK, visst om jag prompt vill åt dagsljus på fritiden så är det inte helt fel.

Hade det istället varit i mitten av april så hade solen gått upp 04.33 och ner 19.01 respektive i mitten av augusti, upp 04.06 och ner 19.37. Alltså, visst man hade kunnat få längre dagsljus under sin vakna tid genom att gå upp en timme tidigare.

Men vem är det egentligen som har bestämt att det är extra bra att vara vaken när det är dagsljus? I stora delar av världen går solen ner vid artontiden och upp vid sex, oavsett tid på året, och rekommenderad sovtid för en människa är väl typ lika ändå, så i de delarna av världen får man leva med mindre dagsljus, hur man än gör. Är det dåligt? Jag menar, visst, det råder väl ingen tvekan om att huvudprincipen för människan är att man sover på natten och är vaken på dagen, men det finns ju också en del tydliga nackdelar för människan att exponeras för dagsljus.

Ja, jag blir inte helt klok på frågan.


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 31 okt 2011 11:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: