sourze.se

Martin Sevc bör inte åtalas för hets mot folkgrupp

"Sevc har förvisso gjort ett rasistiskt uttalande mot en motspelare - något som inte hör hemma i idrottsvärlden - och kan och bör anmälas för detta också. Men hets mot folkgrupp är och bör betraktas annorlunda."

Ända sedan åtalet emot den öländske pastorn Åke Green - han som under en predikan hävdat att "homosexuella är en cancersvulst på samhället" - har jag ifrågasatt lagen om hets mot folkgrupp. Pastor Green dömdes utifrån detta till en månads fängelse för att han, för det första citerat en text, och för det andra yttrat detta inför församlingsgäster, som med all sannolikhet redan varit av samma åsikt. 2005 skickade en ordningspolis i Malmö ett mejl till kommunalrådet Ilmar Reepalu S, som innehöll någonting i stil med: "ni kan inte låta alla pensionärer i Malmö betala för alla blattar i Rosengård, din sosse-kärring". Efter mycket om och men friades polisen från straffet "hets mot folkgrupp", tack vare att denna sänt uppmaningen direkt till en offentlig person, och inte haft som syfte att sprida det för allmän kännedom, vilket i värsta fall skulle kunna bidra till "hets mot folkgrupp".

Just här tycks själva udden vara riktad, vid beivring av lagen: Det räcker inte - med all rätt - att bara fälla ett rasistiskt eller nedvärderande uttalande om etnicitet, sexuell läggning eller religiös tillhörighet. Det ska också finnas ett syfte att uppvigla yttrandet till andra, vilket är ganska logiskt med tanke på vad ordet "hets" innebär: hetsa i bemärkelsen: vålla avsiktlig psykisk eller fysisk skada på respektive folkgrupp.

Men det kan faktiskt också finnas tillfällen då det är helt legitimt och nödvändigt att framföra fakta om etniska minoriteter och sexuella gruppers förehavanden, som av bekväma skäl åberopas av lagen om "hets mot folkgrupp". Har informationen ett allmänt intresse för att verka för någonting, långsiktigt gott för samhället, bör den inte betraktas som hets mot vederbörande folkgrupp. Dessutom väger yttrandefriheten tyngre i ovannämnda fall, än den förmodade mentala kränkningen.

Det tjeckiske Färjestadsspelaren Martin Sevc, som attackerat motspelaren HV71:an Daniel Rahimi med tillmälet: "jävla zigenare", riskerar nu att bli polisanmäld för "hets mot folkgrupp", vilket förefaller totalt ohållbart. Sevc har förvisso gjort ett rasistiskt uttalande mot en motspelare - något som inte hör hemma i idrottsvärlden - och kan och bör anmälas för detta också. Men "hets mot folkgrupp" är och bör betraktas annorlunda. För det första ska det, som tidigare nämnts, gjorts i syfte att sprida informationen för allmän kännedom, för att skada vederbörande folkgrupp. För det andra bör det också ha skett i ett direkt sammanhang där offret riskerar fysisk skada. Exempel: ett gäng skinnskallar som står och skriker liknande rasistiska glåpord vid en flyktingförläggning, där en person tillhörande en viss etnicitet riskerar att bli lynchad. Det om något ska betraktas som hets mot folkgrupp.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 31 okt 2011 10:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: