sourze.se

Dags att sälja sina aktier!

”Att ägna sig åt spekulation varje dag är inte särskilt nyttigt varken för hälsan eller plånboken.”

För ett tag sen fick jag några kronor över och gick då till banken och frågade vad jag skulle göra med dem. Jo, du ska sätta in dem på aktiefonder sa de då. Aldrig över min döda kropp, sa jag. Jag vill sova gott om natten och inte vara med i nån spekulationskarusell. Så det blev en räntefond i stället, och med möjlighet att ta ut pengarna vid behov. Visserligen med en låg ränta men bättre än madrassen. Det där med aktiefonder är förstås rena skojeriet. När man talar om nödvändiga jobb för att samhället ska fungera, så tillhör inte aktiemäklarjobbet dem. Men om 1000 sophämtare stannar hemma en dag så märks det direkt.

Det där med aktiehandel och aktiespekulation är förstås helt sjukt. Folk borde genast sluta upp att köpa aktier och i stället satsa på en säker ränta. Att ägna sig åt spekulation varje dag är inte särskilt nyttigt varken för hälsan eller plånboken. Och varför ska jag äga aktier i Volvo? Det borde vara förbehållet dem som jobbar i företaget och som därför har intresse av att det går bra. Möjligen också för dem som kör Volvobilar. Och varför ska jag äga aktier i ryska företag? Låt ryssarna vara i fred med sina ekonomiska problem!

Aktiemarknaden är alltså helsjuk. Det handlar inte om nåt jobbskapande, utan bara om högsta möjliga avkastning. Det var regeringen Fälldin som startade den här spekulationsekonomin då man erbjöd 30 skattereduktion för utdelningar från allemansfonder. Alla skulle luras in i den här karusellen. Men det går alldeles utmärkt att leva utan aktier. Jag har aldrig ägt en enda aktie. Vad folk bör göra nu är att sälja sin aktier i dessa fonder och skaffa sig cash i stället, och därmed slippa börsoron. Argumentet för aktier är att det lönar sig i det långa loppet. Men i det långa loppet är vi alla döda.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 31 okt 2011 09:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: