sourze.se
Artikelbild

Stoppa bostadsbristen – tillåt uthyrning i andra hand

"Om man gör ett antagande, att endast fem procent av Stockholms lägenheter vid något tillfälle är obebodda, skulle det betyda att över 22 000 lägenheter då och då, för längre eller kortare perioder, står tomma och skulle kunna hyras ut i andra hand."

Hyreslagstiftningen har sitt ursprung i en tid då vi bodde, studerade och arbetade på en och samma ort i stort sett hela livet. Om man av någon anledning måste flytta sa man upp sin bostad och skaffade sig nytt boende på den nya bostadsorten.

Så ser människors liv inte ut längre. Vi bor, studerar, praktiserar, arbetar och har våra familjerelationer på olika håll, i Stockholm eller allt oftare utomlands under kortare eller längre perioder. På den nuvarande bostadsmarknaden är det otänkbart att göra sig av med sin lägenhet på grund av studier eller arbete utomlands, i förhoppningen att hitta en ny bostad när man återvänder.

Förutsättningarna för en hyreslagstiftning som utgår från flexibilitet på bostadsmarknaden är att det råder balans mellan tillgång och efterfrågan på lägenheter, en situation som man i Stockholm sedan länge bara kan drömma om.

Det finns i runda tal 450 000 lägenheter i Stockholm källa: Stadsledningskontoret. Om man gör ett försiktigt antagande, att endast fem procent av dessa lägenheter vid något tillfälle är obebodda, skulle det betyda att över 22 000 lägenheter då och då, för längre eller kortare perioder, står tomma och skulle kunna hyras ut i andra hand.

Orsaken till att andrahandsuthyrningen har så liten omfattning i Stockholm beror på hyreslagstiftningen. Enkelt uttryckt innebär grundregeln att det är förbjudet att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Man får inte heller låna ut sin bostad, inte ens till nära anhöriga, inte ens gratis.

Det finns dock undantag från uthyrningsförbudet. Undantagen gäller studier eller arbete på annan ort samt provboende i ny familjekonstellation, samtliga gäller under högst ett år. Och hyreslagstiftningen omfattar inte bara hyresrätter, vilket kanske inte är allmänt bekant, utan av någon anledning även bostadsrätter.

Den goda tanken bakom hyreslagstiftningen är att bostäder ska bebos av den som har lägenhetskontraktet och inte vara handelsvara på en överhettad bostadsmarknad. Därför är det förbjudet att "upplåta" sin lägenhet till "utomstående". Däremot är det fullt tillåtet att låta den stå tom.

En snabb översyn av hyreslagstiftningen är nödvändig. Den skulle utgå från den faktiska bostadssituationen I Stockholm. Grundregeln borde vara den omvända: att tillåta upplåtelse i andra hand, om inte särskilda skäl föreligger.

Man kan fråga sig varför ingen tar upp en så viktig bostadspolitisk fråga som relativt snabbt och ganska omgående skulle kunna lösa mångas akuta bostadsbehov? Misstanken är att aktörerna på bostadsmarknaden; bostadspolitiker, värdar, hyresgästförening med flera, inte är överdrivet intresserade av sådan bostadspolitisk maktförskjutning från dem som upplåter bostäder till brukarna.

Så säger lagen om upplåtelse av lägenhet i andra hand:

39 § Hyresgästen får inte utan hyresvärdens samtycke hyra ut eller på annat sätt upplåta lägenheten i andra hand till annan för självständigt brukande utom i fall som avses i andra stycket eller i 40 §.
Har en bostadslägenhet upplåtits till en kommun, får kommunen upplåta lägenheten i andra hand till annan för självständigt brukande. Hyresvärden ska genast underrättas om upplåtelsen. Lag 2008:1074.
40 § En hyresgäst får hyra ut eller på annat sätt upplåta lägenheten i andra hand till annan för självständigt brukande, om hyresnämnden lämnar tillstånd till det.
Tillstånd ska lämnas, om
1. hyresgästen på grund av ålder, sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse, särskilda familjeförhållanden eller därmed jämförbara förhållanden har beaktansvärda skäl för upplåtelsen, och
2. hyresvärden inte har befogad anledning att vägra samtycke.

Tillstånd enligt första stycket ska begränsas till viss tid och kan förenas med villkor. Lag 2008:1074.
41 § Hyresgästen får inte inrymma utomstående personer i lägenheten, om det kan medföra men för hyresvärden. Lag 1984:694.


Om författaren

Författare:
Peter Höök

Om artikeln

Publicerad: 25 okt 2011 10:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: