sourze.se

Dags att skrota alla partiledare

Politik har fått ett dåligt rykte. Nu måste nåt göras för att öka intresset för våra demokratiska möjligheter. Att skrota partiledarna är en väg.

Nu har det gått för långt med personfixeringen inom politiken. Här har man i dagar ältat de 160 000 som Juholt fått för mycket. Men vad betyder de tusenlapparna jämfört med det faktum att det finns 200 000 arbetslösa i åldern 18-27? De unga blir ju bara förbannade över att man inte på allvar diskuterar deras situation. Politiker och media borde diskutera väsentligheter i stället för att ägna sig åt personförföljelser. Nu är det dags för de politiska partierna att slopa sina utåtriktade ledare som dygnet runt tvingas ställa upp och förföljas. I stället borde varje parti ha en hjärntrust där man hela tiden diskuterar partiets politik. Man ska sen på partiets hemsida redovisa vad som gäller. Och alla riksdagsledamöter ska förstås ha en egen hemsida dit alla kan komma med frågor och förslag. Om journalisterna vill ha svar på nåt så är det bara att mejla. Och intervjuer blir det bara när de folkvalda vill. Som det nu är så är journalisterna bara ute efter att sätta dit folk, inte att få information.

Det där med att offentliga personer ska stå till svars dygnet runt är ingen bra ordning. Om man i stället har en hjärntrust som har svar på alla frågor så får riksdagsledamöterna tid och lugn och ro att jobba fram nya idéer och förslag. Inom varje parti ska det finnas ett vakande öga, en samordningsperson, som ser till att det som hände Mona Sahlin och nu Håkan Juholt inte upprepas. Det är helt obegripligt att det är sån röra i partierna. Riksdagsledamöterna måste kunna känna sig trygga med att det inte finns några lik i lasten. Det där med svarta löner, dolda förmåner och förmögenheter, obetalda TV-licenser eller anmärkningar från Kronofogden får självklart inte förekomma. Politikerföraktet kan minska väsentligt om det är ordning och reda inom partierna. Medborgarna måste hela tiden veta vad som gäller och om några ändringar är på gång.

Internet gör att politiken kan utvecklas ännu mer. Den pajkastning som nu alltför ofta förekommer känns bara obehaglig. Dessa ständiga presskonferenser är inte heller särskilt upplysande. Har partiet något viktigt att meddela så kan de göra det via nätet. För att höja intresset för partierna så ska en talesperson en gång i månaden hålla ett stort linjetal där man redovisar vad som gäller och partiets vision för framtiden. Dessa linjetal borde höja intresset för de aktuella frågor som oroar medborgarna. Det kaos som nu präglar partiernas politik är inte hållbart i längden. Folk är trötta på dessa clowner till partiledare som gör sig till och tror att de är roliga. Det är dags för nytänkande.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 14 okt 2011 06:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: