sourze.se

Kungen, Abdullah och informationsflödet

Svensk media väljer att rapportera mycket selektivt, till exempel när det gäller Mellanöstern. Israel får till exempel mycket mer spaltutrymme även om de bara har 1/634 av arabländernas yta.

Arabvärlden behandlas minst sagt säreget av medierna. Kungen reser till Saudiarabien och inte en enda reporter misstänker att han har långa hemliga diskussioner med en annan kung där. Det har nog sagts både det ena och det andra under detta besök, som inte bara handlade om överräckandet av en medalj, utan var av stor politisk symbolisk vikt.

Saudierna går inte runt och hotar världsfreden, Iran gör det, men trots det handlar Sverige enorma mängder med Iran. Där finns anledning att klaga! Iran hotar både sina muslimska grannar och Israel och västvärlden. Bush föreslog robotförsvar för Europa för i huvudsak attack från Iran, men Obama har flyttat det till Turkiet, Irans bästa vän.

Arabiska diktatorer – världen har fått fnatt efter Obamas ångvältsmetod som har ställt till med den Islamska Vintern, men det får vi inte veta mycket om i våra media. Vet du att, tack vare Obama, är Egypten i stort sett bankrutt? Nä, ingen Facebook-skrivare på Tahrir Square har berättat det. Har de berättat att halva Egyptens befolkning inte kan läsa? Då kan du gissa hur representativa Facebook-användare är. Vet du att de måste importera halva sitt matbehov eftersom deras lantbrukare inte fått någon undervisning i hur deras produktion skulle kunna mångdubblas? Israel har under hela sin existens undervisat om sådant på sina jordbruksskolor, till många länder speciellt i Afrika, även de som inte har diplomatiska förbindelser officiellt. Har ingen regim i Egypten tagit denna chans och ingen reporter tipsat dem så är det illa. Vet du att egyptiska akademiker i princip är oanställbara? Vem anställer en akademiker som enbart kan rabbla Koranen? Vet du att de rika i Egypten flyr Egypten med sina pengar? Enligt en jordansk expert är där en kapitalflykt från den arabiska världen på 500 miljoner per vecka. Enbart palestinierna får hur mycket de vill. Vet du att Egyptens hårdvalutareserv gick ner från 36 miljarder i februari till 25 miljarder i maj?

Vet du att en stor del av "rebellerna" i Libyen, som väst stöder på alla sätt, är al Qaeda och att de förbereder sig för att sprida sin lära i hela Nordafrika? Annars läs ”Al Qaeda sprider sig i Nordafrika” och ”Varför hjälper Sverige och NATO Al Qaeda-terrorister?” på israelisverige.info.

Vet du att de icke olje-importerande arabiska länderna håller på att svälta ihjäl? Jag har inte hittat något om det i vår massmedia, men det kanske inte är viktigt.

Den Islamiska Vintern har inte producerat något som är i närheten av demokrati och det är ytterst osäkert om det kommer att ske. Ingen har ju erfarenhet av demokrati så hur kan de skapa det? Speciellt som där fortfarande endast finns statligt kontrollerade media i alla dessa länder, och även när det inte är kontrollerat vågar få skriva något avvikande. Minns du den indonesiska politikern och muslimska ledaren Abdurrahman Wahid, populärt kallad Dus Gur? Han var beläst och berest, hade studerat i Mellanöstern och tyckte att man på universiteten där bara lärde sig Koranen utantill och inte mycket annat. Hans allmänna utlåtande om arabvärldens åsikter var: "De ser enbart demokrati som ett svaghetstecken." Som bekant är Indonesien det enda muslimska land som räknas som "fritt".

Så om den svenske Kungen reser på diplomatiskt besök i Saudiarabien och i förbifarten delar ut en scoutmedalj, så ser jag ingen anledning att klaga.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 11 okt 2011 08:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: