sourze.se
Artikelbild

KD:s stigmatisering av cannabis lögnaktig och destruktiv

"Vi är många som är trötta på den lögnaktiga och destruktiva stigmatiseringen som Aron Modig representerar. Vi är många som har positiva, underbara och roliga erfarenheter av cannabis precis som av alkohol.

Den 12/9 publicerar Aron Modig, ordförande för KDU, en debattartikel i SvD där han talar sig varm för den svenska nolltoleransen och tillskriver cannabis alla möjliga faror. Han förklarar för dig och mig hur bra det är att Kristdemokraterna har valt att lägga 50 miljoner kronor på en kampanj som andas biblisk rättvisedramaturgi, där syftet är att demonisera cannabis och stigmatisera de en miljon svenskar som nyttjat cannabis.

Vi är många som är trötta på den lögnaktiga och destruktiva stigmatiseringen som Aron Modig representerar. Vi är många som har positiva, underbara och roliga erfarenheter av cannabis precis som av alkohol. Vi är den majoritet av svenskar som nyttjat cannabis och besitter intellekt och förmåga att konsumera utan missbruka, leva destruktivt, lockas av tunga droger eller kriminalitet. Vi är laglydiga medborgare som bidrar till samhället precis lika mycket som alla andra oavsett om det handlar om utbildningsnivå, arbetskraft eller medmänsklighet.

Sanningen om cannabiskonsumtionen är väsensskild från den bild av smutsiga bakgårdar, kriminella element och psykisk ohälsa som, likt ett mantra, förmedlas i svensk media. Vi samlas hemma i goda vänners lag och skrattar oss fördärvade till dåliga komedier på DVD samtidigt som vi avnjuter en skål fruktsallad, filosoferar in på småtimmarna och löser allt från relations- till världsproblem under parollen out-of-the-box. Det är de erfarenheter majoriteten av oss har av cannabis och det måste sägas.

Motivet med Kristdemokraternas kampanj är, förutom att sprida sina kristna normer med hjälp av diverse skräckscenarion, att vidmakthålla den sociala fallhöjden som tystar oss som tillhör den skötsamma massan och tvingar oss att leva ett dubbelliv.

Sverige är ett i allra högsta grad ett sekulärt land. De flesta tror inte på någon gud och använder inte bibeln som ett prejudikat i avgörande frågor. Det bör inte heller staten, det skall ju vara vår lagstiftade rättighet att söka vår lycka utanför det kristna moralsystemets mikrokosmos utan möta repressalier.

När alliansen tog över regeringsmakten följde en trojansk häst med in i kammaren, Kristdemokraterna. Ett litet parti som är känt för att i opinionsundersökningar ständigt hamna utanför riksdagen. Ett parti vars överlevnad hänger på alla som taktikröstar på det för att säkra alliansens makt. I Skops senaste undersökning var partiets stöd utan taktikrösterna ynka 2,9 procent.

Inte helt oväntat tillskansar sig kristdemokraterna makt, inflytande och ministerposter inom hälsofrågor och sociala frågor. Göran Hägglund blir socialminister och Maria Larsson blir folkhälsominister. Kristdemokraterna utropar sig till och med till "regeringens sociala röst". I samband med detta får vi helt plötsligt en ny och främmande politik mer färgad av kristna dogmer än vetenskaplig evidens och pragmatik. Den "sociala rösten" börjar motsätta sig tidigare självklarheter som homosexuellas rättigheter, abort och stamcellsforskning. Ja, till och med evolutionsteorin. Deras storlek till trots ska vi inte underskatta deras makt, Kristdemokraterna uppger själva att de fått igenom 86 procent av sina förslag.

Hälsofrågor och sociala frågor har alltid varit de religiösa krafternas hetaste villebråd. Det är det mest effektiva tillvägagångssättet de religiösa känner för att sprida sitt moralsystem bland folket och man behöver inte blicka långt bort för att se samhällsskadorna av de kristnas makt inom området.

Vår granne Polen, på andra sidan Östersjön, har idag bland världens mest restriktiva abortlagar. Som kvinna har man endast rätt till abort vid fara för ens liv eller hälsa, allvarliga fosterskador och våldtäkt. För bara någon vecka sedan röstade parlamentet om ett totalt förbud av abort mot bakgrund av den katolska kyrkans hårdföra anti-abortkampanjer. Med mycket knapp marginal valde den polska riksdagen att än så länge låta kvinnor få behålla rättigheten till abort vid livsfara.

Ett annat exempel är Irland, känd för samma kristet influerade restriktiva abortlagstiftning tillika täta abortturism till Storbritannien. Där ägde kyrkan det totala ansvaret för hälsosektorn fram till slutet av 1900-talet. Kyrkans folk var av åsikten att kejsarsnitt inte var förenligt med bibeln så istället sågade man sönder kvinnors bäcken med följd att många hamnade i rullstol och lever under
ständig smärta och inkontinens.

Maria Larsson, Sofia Modigh, Göran Hägglund, Thomas Lundqvist och Aron Modig har alla dykt upp i media med intentionen att frammana en bild av att cannabisbruket ökar lavinartat samt att cannabis nu är jättefarligt igen. Kristdemokraterna använder de klassiska lögnerna för att skrämma svenssons, inte sällan lånade från den amerikanska kristna högern. "Gateway" har blivit "inkörsporten", "slippery slope" har blivit "sluttande plan" och liberaler utmålas som antikrist i syfte för att slå sönder vårt konsensussamhälle. Media har än en gång okritiskt antagit rollen som megafon för deras demagogi.

Cannabis har nyttjats på bred front i Sverige ända sedan 50-talet, det innebär att de äldsta cannabiskonsumenterna borde vara över 70 år idag. Bruket av cannabis finns med andra ord i nästan alla vuxna generationer. FHI räknar med att ungefär en miljon svenskar nyttjat cannabis. Rimligen borde vi vid det här laget se skadeverkningarna som Aron et consortes talar om. Men var finns dessa spöken cannabismotståndarna fabulerar om? Jämför vi med andra legala droger som alkohol och nikotin märker vi att samhällsskadorna av cannabis är märkligt frånvarande. Ingen brottslighet, inga dödsfall, inga utslagna hemlösa, inga överfulla mentalsjukhus eller sjukhussängar. Ingen ökad frekvens av schizofreni och psykoser per capita och så vidare. Och vad betyder alla dessa konstiga epitet som cannabis fått bära i debatten? "Lömsk", "känslomässigt urholkande", "stora individ- och samhällsskador"? Kan någon av dessa kristdemokrater definiera och påvisa frekvens?

Vi ska inte blunda för sanningen, en överväldigande majoritet av den en miljon svenskar nyttjat cannabis besitter förmågan och intellektet att ta förnuftiga beslut kring cannabisbruk utan att de hamnar i en problematisk konsumtion. Det vill kristdemokraterna fortsätta underkänna till förmån för kristen moralism.

Vansinnet måste ta slut, det gläder mig att Aron har fått genmäle från bland annat CUF. Det är hedervärt att dessa unga politiker valt resa sig upp och göra debatten rättvisa med stöd av riktiga vetenskapliga fakta. Jag vill uppmana den nya ledaren för centerpartiet Annie Lööf att driva cannabisfrågan inom moderpartiet inför valet 2014. Speciellt om centerpartiet vill utmana MP och SD på allvar. Som sagt, vi är många som har tröttnat på den lögnaktiga och destruktiva stigmatiseringen. Låt kristdemokraternas 50-miljonerskampanj bli den sista spiken i kistan.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 22 sep 2011 10:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: