sourze.se

Ungdomar behöver kärlek – inte polisinsatser

"Jag tror inte att det är polisens uppgift att lösa ungdomsproblem. Det borde de människor och ansvariga göra, som förstår vad ungdomarna behöver, att de har vanliga, basala behov, som alla andra människor!"

Jag har sett Janne Josefsson program från Backe och Braxton i England. Beklagansvärt! När man lyssnar på poliserna, märker man att de inte har någon empati för de unga. De är inte diplomatiska. Kanske är det inte polisens jobb att förstå alla människor, men vägen de väljer trappar upp våldet i stället för att bekämpa det, vilket framgick av filmen.

Jag tror inte att det är polisens uppgift att lösa ungdomsproblem. Det borde de människor och ansvariga göra, som förstår vad ungdomarna behöver, att de har vanliga, basala behov, som alla andra människor:

- Ungdomen behöver samlingsplatser med schyssta mogna vuxna ledare! Om man ser i stort över områden - behöver man inrätta caféer eller lokaler för ungdomen, där de kan samlas. Några lokaler i ett område. Då vet man var de är. Det ska vara ett ställe som är synligt för alla, glatt och sprudlande som ungdomen är, med musik och glada leenden. När man inrättat dessa gårdar och vet var ungdomen är - då kan polisen kan göra sitt jobb som poliser, det vill säga rycka in vid allvarliga brott. Polisen behövs inte för att provocera ungdomen.
- Ungdomen behöver sysselsättning. Lyssna på musik, spela in musik och visa upp den på gårdarna samt billig dricka och förtäring, att inta med sina kompisar. Se på filmer tillsammans och spela spel. Det skapar social kompetens. Det är ingenting som kostar skjortan!
- Ungdomen behöver förebilder, vuxna frivilliga som tycker om och gillar att prata med och vara vägledare för unga människor. Ungdomen ropar efter vuxenstöd!
- Ungdomen behöver oss som gillar dem och inte kräver att de ska agera som 30-åringar, när de är bara barn, tonåringar...

Jag vet, för jag har jobbat med ungdomar, många av dem - och alldeles själv sedan 2003. Alla nationaliteter funkar tillsammans under rätt vuxenledning. När det gäller ungdomar, får man räkna med strul. Men, det kan inte vara det viktigaste. Kärleken till människan är det viktigaste och empatin för de unga. Det får kosta personal, när man ska satsa på bra folk. Det är det värt.

Däremot behöver inte ungdomen miljonprojekt, flashiga möbler och dyra leksaker för att trivas. De behöver varandra, att stötas och blötas i varandras sällskap och bli medvetna, upptäcka sig själva. Brott ska självklart beivras.

Jag önskar att alla ungdomar togs om hand av oss vuxna på detta sätt. Så många liv går till spillo annars, för ungdomen är vår framtid.

Ungdomen är dessutom inte dum. De förstår saker som vi vuxna inte förstår många gånger. De vet redan det viktigaste. Det gäller bara att vi låter dem ta fram det.


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 16 sep 2011 11:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: