sourze.se

Marknadsekonomi är planekonomi

Åsikter formas ur betraktarens synvinkel. Finns det egentligen någon uppenbar skillnad mellan planekonomi och marknadsekonomi? I den förra fattar "partiet" alla viktiga beslut. I den senare är det den så kallade "oberoende marknaden" som tänks råda.

Stämmer detta? Kan det rentav vara så illa att den "oberoende marknaden" styrs av vissa mäktiga personer, därtill ej demokratiskt tillsatta?

Ibland går den så kallade "styrräntan" upp Riksbankens ränta... som styrs av någon annan ränta i USA - kanske Dow Jones, Nasdaqs, privatbanken Federal Reserves?, ibland går den ned. Hur stor makt har du, som läser detta, över "styrräntan"? Bryr Du dig ens?

Fråga till exempel greken på gatan hur han/hon ser på Eurosamarbetet. Hans/hennes land har just försatts i konkurs, så mitt råd till dig är: var tålmodig och fråga inte alltför mycket om huruvida Eurosamarbete är bättre än en femårsplan. Fråga honom/henne, om hur han/hon ser på skillnaden mellan planekonomi och marknadsekonomi.

Fråga även italienaren på en annan gata, eller isländaren, fast där handlar det inte specifikt om Euro utan landet råkar bara befinna sig i "den värsta ekonomiska krisen en västerländsk demokrati någonsin råkat ut för."

Igår tänkte jag slänga en stor påse med glödlampor men insåg att närmaste återvinningscentral ligger en ganska lång bilväg bort. Det slog mig då att jag borde spara ett par så kallade "matta glödlampor" 40 och 60 W, om inte annat så av nostalgiska skäl.

Jag funderade även över varför det inom EU tycks vara berättigat med ett "planmiljö-tänkande", trots att nya "miljövänliga" lampor med icke vollfram-glödtråd inte avger någon värme, likt äldre o-miljövänligare glödlampor.

De äldre glödlamporna besparar elektricitet för användaren, just genom att de avger värme, men hur ofta talas högt om det? Det är märkligt att EU ska tala om för sina medborgare att det är förbjudet att tillverka och sälja en viss typ av glödlampor! Med vilken rätt gör man det?! Sverige är väl inte med i SSSR, eller?
Vilka vetenskapliga belägg finns för att så kallade "miljövänliga" glödlampor är bättre för miljön? Kanske handlar denna diskussion i själva verket om innovationer och patentintrång?

Till samma spår, det vill säga planekonomi vs marknadsekonomi, kan man hänföra NATO VS Warszawapakten, det vill säga ett "planmilitär-tänkande".

Det ena tänks vara bättre än det andra, utan att någon egentligen kan motivera hur eller varför.

För att avrunda och sammanfatta:

* Någon sann och fri marknadsekonomi, med en sorts överhängande "osynlig marknadens hand", existerar inte.
* Marknadsekonomi liknar tvärtom, därtill starkt, planekonomi, i varje avseende.
* Vilket är bättre och vem/vilka avgör?


Om författaren

Författare:
Liolin Vernram

Om artikeln

Publicerad: 14 sep 2011 12:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: