sourze.se

Kunde den första attacken mot WTC ha stoppats?

Vid det första attentatet mot World Trade Center i New York, den 26 februari 1993, hade FBI redan vetskap om att muslimska extremister höll på att bygga en bomb som skulle användas till att spränga tornen.

Vårvintern 1993 var undertecknad i USA för att studera satellitöverföring av elektroniskt annonsmaterial mellan i första hand landets byråer och tidningar. Annonsvärlden hade exploderat "all over". I vartenda kök satt en grafisk producent som behövde hjälp med att transmittera autodidakt material för kontroll och införande.

Jag började besöket med att stiga av planet på den minsta av "the Big Apples" flyghamnar, LaGuardia, vilken trots sin litenhet var ansedd som världens bästa på 60-talet. Vädret var kallt och några dagar tidigare hade det varit drygt 30 centimeter snö och flygförbud.

Före resan hade betänkligheter uppstått, dels hade USA:s östkust tio dagar tidigare drabbats av århundrades värsta vintercyklon 93 superstorm med ända ner till 24 minusgrader och World Trade Center hade den 26 februari blivit utsatt för dess första stora attack.

Kylan och attacken hade satt sina spår hos New York-borna och stadens officiella tjänstemän. Säkerhetskontrollerna på flygplatserna var extrema och runt hotellet på Manhattan ansåg personalen att antalet polisbilar i snödrivorna var minst sagt besvärande. Nåväl, som nordbo var vädret inga större problem, men fick man besöka WTC med dess tvillingtorn?

Eftersom två besök var inbokade till New York och väderutsikterna framledes lovade betydligt varmare klimat, planerade vi sigthseeing på Manhattans södra sida till nästa ankomst. Finurligt uträknat, då vi andra gången skulle anlända från New Orleans och därmed kunde undgå en kylchock vid återkomsten.

Efter att ha matat alligatorer med marshmallows i träskvatten med anknytning till Mississippi, var vi åter i New York och stod nu framför tornen, som med sina 415 respektive 417 meter var världens högsta byggnader mellan 1973 och 1974.

Det norra tornet hade tydliga avgränsningar för turism och utomstående, då en islamistisk terrorgrupp hade utlöst en lastbilsbomb i garaget den 26 februari.

Försöket att fälla det norra tornet för att även ta med sig det södra i fallet, misslyckades. Men personskadorna och antalet döda blev även den gången förödande. Sex avled och över tusen människor skadades allvarligt. Rökutvecklingen sträckte sig nästan till den hundrade våningen i bägge tornen, vilket resulterade i 105 skadade brandmän. Över 2 700 personer anlitades bara till röjningsarbetet.

Bombens tryckvåg var så kraftigt att den slog hål på fyra våningar och bildade en 30 meter bred krater. Totalt elavbrott gjorde att alla hissar stannade och de inlåsta fick uppleva samma helvete som de vid den senare attacken. Erfarenheterna av den första attacken föranledde säkerhetsbelysningar som senare räddade flertalet av de som togs ner via trapphusen den elfte september.

Vid det första attentatet fanns vetskapen hos FBI om att muslimska extremister höll på att bygga en bomb, som så skulle användas för att spränga World Trade Center 1993. De ansåg att det gällde att snabbt infiltrera någon som kunde sabotera bomben.

Till detta uppdrag utsågs en 43-årig före detta egyptisk officer som tidigare anlitats av USA:s regering. Hela planen kullkastades av FBI, då de tyckte sig ha uppnått bättre lösningar. Den avpolletterade egyptiern återgick till tidigare undercover-verksamhet, men hann med att framföra kritik mot lokala FBI, vilka han ansåg hade saboterat möjligheten att avstyra dådet.

Då han senare ville placera ärendet i knät på högkvarteret i Washington, avskräcktes den tänkta "bombförstöraren" uttryckligen av en namngiven FBI-agent. 11 september-attacken fick också minst sex tunga varningar, varav CIA var inblandade i de flesta. Ingen tycktes ha märkbart, varken reagerat eller agerat .

En som däremot plikttroget reagerade, var den sanna vänsteranhängaren Ralph Schoenman. Direkt efter dådet redogjorde Schoenman för att FBI sedan 1990 hade samlat på sig 50 fövaringslådor med informationsuppgifter under rubriken ”muslimsk terror”. Bland dessa handlingar fanns planer att mörda FN:s generalsekreterare Boutros Boutros-Ghali, samt att spränga George Washington Bridge, Lincoln och Holland Tunnel, Empire State Building och Washington Monument.

Av de sex miljarder dollar som USA och Saudarabien donerade till Gulbuddin Hekmatyar och hans fundamentlistiska kämpar för ”det heliga kriget 79-90” mot Sovjet och den sovjetvänliga Afghanska regeringen, blev i stället dessa tillsammans med heroin och opimumhandel grundbulten för att genomföra nämnda aktioner i USA.

Hade detta kunnat undvikas? Definitivt med en annan och intelligentare Central Intelligence Agency.

Så här i efterhand har 11 septemberattentatet påverkat mig betydligt mer känslomässigt, inte bara genom att själv ägna en tanke åt offren då och då, utan även på grund av andras ständiga längtan att manifestera sin egen förträfflighet, i avsaknad av respekt för individers död.

Dessa båda traumatiska händelser påverkade även de ansvariga myndigheterna och resultaten av utredningarna har i sin tur lämnat spelrum för allehanda konspirationsteorier. Men när foliehattarna bildar led och påstår att George Bush och Dick Cheney lät det andra attentatet ske för att kontrollera världens oljereserver, eller att säkerhetstjänsten i USA lät det ske för att det hade påbörjats en irreguljär handel med aktieoptioner före den 11 september, av flygbolag och de företag som skulle drabbas direkt, då kan man befara ytterligare illdåd för all framtid av vilka och vem som helst.

Hur skulle det vara om konspirationsteoretikerna i stället funderade över varför även en fundamentalistisk terrorist kan nå ”The tipping point”.

Varför tror ni att Ramzi Ahmed Yousef eller "Ramzi Mohammed Yousef", den pakistanskfödde muslimen som dömdes till livstids fängelse för det första dådet mot WTC har konverterat och numera kan ta sig an en fläskkotlett i fängelsets matsal? Är inte detta värt en konspiration?

Han kan väl inte tagit ett beslut på egen hand, utan den amerikanska regeringen, eller...? Kan det vara så enkelt att någon har smugglat in en Ipod i cellen och Elvis Presley-frälst Yousef med några av "kungens" kristna klassiska gospelsånger?

Facit finns att hämta på högsäkerhetsfängelset i Colorado.

Vad som oroar mig mest är att Andrew C. McCarthy, den förre federala åklagaren som ledde åtalet mot männen bakom bombningen av World Trade Center 1993, är mer bekymrad över vårt land än våra egna myndigheter. Han framställde nyligen i en kolumn på "National Review Online" att han skämdes över att ha glömt Malmö, en stad i västvärlden som fått kapitulera för irrationella extremister av allehanda slag, samt att polismyndigheterna där, varnas för att skapa belägg för de bakomliggande orsakerna.

Hade du glömt Malmö?


Om författaren

Författare:
Leif E Ström

Om artikeln

Publicerad: 10 sep 2011 22:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: