sourze.se

Ännu ett självmord på häktet i Göteborg

Den 23:e augusti 2011 hände det igen, det där som inte får hända. Den 23:e augusti förlorade några föräldrar sin son och några syskon sin bror. Den 23:e augusti tog ännu en person sitt liv innanför Kriminalvårdens väggar på häktet i Göteborg.

Jag vet att många i det här landet delar den uppfattning som kriminalvården presenterat, att det sker självmord i den fria världen och att det alltid kommer att ske även inom slutna instruktioner. Och sen då? Ska man bara nöja sig med att det är så? För alla er lyckliga som inte varit på ett häkte så ska jag berätta att det är en av de mest slutna miljöer du kan vara på i Sverige – i den miljön ska du behandlas som oskyldig tills en lagakraftvunnen dom finns. I den miljön ska du förbereda dig inför rättegången. I den miljön ska du vara tillsammans med dig själv och dina tankar 23 timmar om dygnet.

Mannen som tog sitt liv hade en dokumenterad psykisk ohälsa och hade under sina åtta månader i häktet vid två tillfällen akut vistats på rättspsykiatrisk mottagning band annat på grund av suicidrisk. Ändå väljer häktet att placera personen utan extra tillsyn, i en så kallad "sjukcell". En sjukcell är något större än de ordinarie och är anpassad för personer som kan ha till exmepel handikapp, det vill säga, det finns flera inventarier. Under de nästan tolv timmarna i ensamhet orkade inte personen längre utan tog sitt liv. Och kom ihåg att detta inte skedde i den fria världen, utan på ett Sveriges mest slutna och bevakade platser – ett nybyggt häkte.

I skrivande stund är häktete i Göteborg polisanmält, JO-anmält och anmält till Socialstyrelsen. Men vad hjälper de för de föräldrar, syskon och vänner som den 23:e augusti förlorade någon de älskade.


Om författaren

Författare:
Michael Cliffer

Om artikeln

Publicerad: 03 sep 2011 10:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: