sourze.se

Anders Borg flyr mikrofonen

"Varför finns det en en sådan stor skräck inför att förklara sig idag inom politiken? Finansministern flyr mikrofonen och SAP stammar att något måste hända men jag vet inte vad."

Jag låg och slölyssnade på Anders Borgs tv-sända tal från Harpsund. Jag funderade på om hans sätt att stå och tala i talarstolen och sakta gå igenom overhead-bilder sa mig något. Varför kan han inte stå och tala i mikrofonen så att vi tv-tittare kan höra vad han säger? Nej, han går fram och tillbaka samtidigt som han förklarar att överskottsmålet på en procent av budgeten håller på att krypa nedåt. Jag ser för min inre syn Anders Borg gå på lina och jag känner att det blir fruktansvärt bökigt när nationalekonomer blir politiker eller när de blir finansministrar.

Det var enklare med Göran Person. Han sa bara att vi ska låna så lite som möjligt. Anders Borg säger att ”ja, kanske blir vi tvungna att låna mer för att den eventuella stora krisen inte ska nå oss”. Men det alla vet vill inte Anders Borg säga. USA är i fallande, EU i kris och det är nog bara Kina som är något att glädjas åt, men där har de den röda regeringsmakten.

Det ett politiskt mellanår. Skatter har sänks och det är absolut inget fel i det, folk har fått mer i plånboken och jag förstår att de som sitter på jobb vill ha dem kvar. De frågor som varit hemläxa för svenska folket är sänkt skatt till de äldre, höjda lärarlöner och så denna restaurangmomssänkning som Anders Borg aviserade som politiker. När han får frågor om den av de inbjudna journalisterna svarade han att ”då svarade jag inte som finansminister” och då blir följdfrågan ”går det verkligen att stå på två ben så där och ena dagen uttala sig som politiker och andra dagen som finansminister?” Anders Borg dribblande snabbt undan med att säga ”att stå på två ben är att vara stadig”. Han kom undan med ett leende och sen blev det inget mer prat om det.

Nej jag är inte bitter, varför skulle jag vara det? Men fråga är när det ska komma någon opposition som har något annat än ett stammande till svar när de blir intervjuade. Jag tänker närmast på SAP:s ekonomiska talesman – han är säkert en trevlig kille men han måste förklara för mig varför jag ska rösta på hans parti – om inte jag förstår det, vem ska då förstå det?

Varför finns det en en sådan stor skräck inför att förklara sig idag inom politiken? Finansministern flyr mikrofonen och SAP stammar att något måste hända men jag vet inte vad.


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 29 aug 2011 10:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: