sourze.se
Artikelbild

Lever vi i olika verkligheter?

Jag har en personlig hypotes om att alla människor har egna verkligheter och att gemensamma verkligheter är de "verklighetsmängder" som överlappar, i enlighet med mängdlära.

Att vissa intelligenser i skilda hörn av universum eller rentav i olika universa inte alls överhuvudtaget har någon överlappande "verklighetsmängd", och därför fullständigt lever i olika verkligheter. Andra kanske lever på parallella jordar som bara är "ur fas" med vår version, och vi delar en del verklighet. Individer här och nu "i vår verklighet" som ser liknande på tillvaron delar ganska stora delar av sin verklighet med varandra, så man kan tala om att vi lever i samma verklighet.

Människor här och nu "i vår verklighet" som lever i olika kulturer delar mindre verklighet. Människor av skild filosofisk syn på tillvaron delar också mindre verklighet. "Överlappningen" blir mindre, i "verklighetsmängdläran".

Jag såg en historiedokumentär om nazismen. En viktig poäng var att de likriktade samhället och brände "allt gammalt intellektuellt skräp" på bokbål. Det de enligt min hypotes då gjorde var att med tvång inordna alla i en och samma enda verklighet skapad av någon annan. Den likriktade kraften blev mäktig, men till priset av att alla levde någon annans dröm. Jag ser också hur Styrelsen för Psykologiskt Försvar och senare Beredskapsnämnden för psykologiskt försvar genom sina agenter i alla svenska redaktioner filtrerar bort oönskade ämnen och personer. En likriktning, om något. Samma effekt som i nazityskland.

Min hypotes om verklighetsmängder säger att utan någon sådan form av likriktning splittras verkligheterna upp. Vi skapar otaliga verkligheter, som kanske befruktar den oändliga skapelsen och universa. Jag undrar i mitt stilla sinne om rentav många så kallade kanaliserade budskap och besökande farkoster från andra håll och dimensioner kan vara våra egna olika oändliga skapelser som återvänder från framtiden för att i en återkopplingsloop söka stärka sina egna verkligheter genom att ge oss återkoppling i vår skapandeprocess... Paradox, ja, men livet är en paradox.


Om författaren

Författare:
Leif Erlingsson

Om artikeln

Publicerad: 16 aug 2011 10:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: