sourze.se

PO vill begränsa yttrandefriheten

"Pressombudsmannen, Ola Sigvardsson, skriver idag på DN Debatt och uppmanar svenska och kanske andra länders medier att sluta publicera de bilder på sig själv, som attentatsmannen i Norge, Anders Behring Breivik tagit."

Pressombudsmannen, Ola Sigvardsson, skriver idag på DN Debatt och uppmanar svenska och kanske andra länders medier att sluta publicera de bilder på sig själv, som attentatsmannen i Norge, Anders Behring Breivik tagit. Sigvardsson menar att bilderna redan visats världen runt och att ytterligare "onödig" publicering riskerar att göra medierna till hantlangare i Breiviks medieplan.

Personligen tycker jag att det är orimligt att en pressombudsman i en demokrati som Sverige uppmanar till att inte publicera material såvida det inte bryter mot lagar och förordningar. Det Pressombudsmannen gör med sitt inlägg är att agera för en begränsad yttrandefrihet. En kall kår går efter min ryggrad.

Det Sigvardsson gör är också att på klassiskt medietraditionalistiskt manér sätta sig på höga hästar å de traditionella mediernas vägnar och förutsätta att de som inte råkar inneha en anställning inom den självgoda medieindustrin, inte själva är kompetenta att tänka själva, t ex att snarare se den uppenbara galningen i Breiviks egna bilder än - ja, vad ska vi tro att Breivik själv ser i dem? - en stor ledare.

Vilka mer bilder, eller kanske texter, tycker Sigvardsson att medierna inte ska publicera?

Självklart måste media, och alla utanför media, få visa, säga och skriva precis vad de vill utan någon som helst påverkan från någon person eller myndighet som agerar på mandat från ett lands medborgare. Jag ifrågasätter starkt Sigvardssons fortsatta förtroende i sin roll som Allmänhetens Pressombudsman.


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 03 aug 2011 12:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: