Det som hände i förrgår i Norge är fasansfullt. Många miste livet och många blev svårt skadade.
Överskriften till artikeln föranleds av att en del tidningar har ändrat beskrivningen av gärningen, när det blev känt att den misstänkte gärningsmannen var etnisk norrman. Till att börja med stod det terroristattack men senare stod det attentat.
Terrorism beskrivs som; "en enskild person eller en grupp som genom våld eller hot om våld vill förändra samhället efter sin egen agenda." Deras etniska, religiösa eller politiska tillhörighet skall inte spela någon roll utan gärningen som sådan skall betraktas som grov. Tråkigt nog så ger en del tidningar bilden av att om det hade varit muslimska grupper inblandade så hade det varit terrorism. Nu är det tydligen så att den som ligger bakom är en så kallad högerextremist. Som jag ser det är det ingen skillnad se ovan, utan det är gärningen som skall bedömas.
Vi vill gärna tro att, eftersom vi har haft demokrati under relativt lång tid, personligen räknar jag från valåret 1921 då kvinnor fick rösta för första gången i Sverige, så är alla i samhället för demokrati. Så är inte fallet. Det har funnits grupper som man inte riktigt har tagit på allvar, t.ex. de som tänt eld på flyktingförläggningar, som har bedrivit terror mot människor med annorlunda utseende eller hudfärg och som på andra sätt tydligt visat att de inte ställer upp på de demokratiska värderingarna.
Vilka är då de demokratiska värderingarna? Viket är det kitt som håller samman ett samhälle? Som jag ser det är det främst rösträtten, yttrandefriheten, rättsäkerheten och ett socialt skyddsnät. I Sverige har vi konsekvent vägrat att offentlig diskutera med de grupper som har “obehagliga" åsikter, eftersom de, med rätta, anses vara odemokratiska. Det som inte syns finns inte.
Om vi tror att vi lever i Bullerbyn där ingenting farligt kan hända, där alla tycker likadant så är det inte så konstigt att vi inte känner igen de fula trynen som ibland sticker fram och vill ta över. Demokratin är skör och den behöver ständigt debatteras och hållas levande. Den är ingenting som vi en gång har infört och som vi kommer att ha för evig tid, den är ständigt föremål för attacker och måste därför försvaras.
Det värsta som kan hända är att terroristattacken i Norge leder till ett mer slutet samhälle där diskussionsklimatet blir ännu mer begränsat än det redan är. Att vi bygger en ännu högre mur kring Europa, med ännu mer omfattande gränskontroller. Allt i tron att vi kan skydda oss mot det som vi fortfarande tror är det allvarligaste; ett yttre hot. Vi kan mycket väl debattera invandringen och de problem som finns kring den. Dock har riktningen blivit att vi hänger upp oss på om vi äter sill och potatis eller couscous eller om vi bär huvudduk, när vi istället bör framhålla de värden som jag tidigare nämnt. Jag har anledning att tro att en stor del av dem som invandrar till Sverige, gör det på grund av att de tror på just de värdena.
Av Susanne Eriksson al Arifi 24 jul 2011 08:54 |
Författare:
Susanne Eriksson al Arifi
Publicerad: 24 jul 2011 08:54
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå