sourze.se

Kombinatörer är mindre arbetslösa

Mindre steg mellan anställning och eget företagande ger fler jobb - slutsatsen får stöd i svensk forskning. Egenanställning ser ut att vara det perfekta alternativet.

En kombinatör är en person ser till att försörja sig genom både anställning och eget företagande. Det är en blandform för personer med en fot i båda världarna. Internationell forskning av Delmar, Folta och Wennberg på svenska data visar att kombinatörer är mindre arbetslösa än de som bara ser heltidsanställning som sitt alternativ.

I Regeringens långtidsutredning om deltidsarbetslöshet skriver Ek och Holmlund att en femtedel av de deltidsarbetslösa går vidare till heltidsjobb inom tre månader, dubbelt så snabbt som de som går från heltidsarbetslöshet till heltidsjobb.

Rapporten undersöker också vilka bolagsformer kombinatörerna använder sig av. Där finns tydliga skillnader mellan de som väljer aktiebolag jämfört med enskild firma. Dels kan det bero på att den ekonomiska insatsen skiljer sig, men det finns även andra skillnader i form av krav på styrelsemöten, årsredovisning, revision och hur vinsten ska hanteras.

Egenanställning är ytterligare ett steg emot en förenklad företagsform. Här kan personer fakturera en kund genom någon annans företag, helt enligt befintliga regler. Det gör att man kan ta uppdrag eller sluta göra svartjobb direkt, kunden får en riktig faktura, den som arbetar är försäkrad och deltar i vårt samhälle med skatt och socialförsäkringsavgifter.

Möjligheten att kombinera ett vanligt "tryggt" jobb med en "otrygg" egen verksamhet lockar inte alla kan tyckas, men det lockar väldigt många fler än de som bara är egenföretagande. Bland de som en gång provat vill två av tre helst fortsätta som kombinatörer jämfört med 10-25 som helst skulle vilja bli heltidsföretagare beroende på bransch. Det är bara 3-10 som hellre vill tillbaka till heltidsanställning. Delmar, Folta och Wennberg har analyserat ett nationellt urval på 3,3 miljoner svenskar i den kunskapsintensiva arbetskraften vilket motsvarar cirka 70 av arbetsmarknaden.

En annan rapport av samma författare visar att det finns starkt stöd för att entreprenörer testar sin affärsidé i liten skala först, parallellt med anställning, för att sedan gå vidare när det bär. Egenanställning blir ytterligare ett sätt att skapa en testplattform för tjänsteföretagare med mindre administration för den enskilde och för Bolagsverket och Skatteverket bara besparingar!


Om författaren

Författare:
Fredrik Arvas

Om artikeln

Publicerad: 15 jul 2011 09:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: