sourze.se

USA behöver ekonomisk planering

"Artikelförfattaren använder uttrycket ekonomisk planering avsiktligt eftersom detta är tabu i den amerikanska mindset som domineras av Ayn Rand och Alan Greenspan."

I en artikel i Financial Times den 6 maj 2011 under rubriken "US needs to shed its taboo on economic planning" har Kishore Mahbubani lagt fram synpunkter som kan gälla även för den svenska marknadsekonomin. Jag anser att det kan gälla för regeringens behandling av Saab. Maud Olofsson har ideligen inpräntat att staten inte skall äga bilfabriker. I Kina ägs stora delar av bilindustrin av staten och den kan inte anses ha mått dåligt av detta. Det säljs mest bilar i världen i Kina.

I artikeln framhålls Kina, Tyskland, Sverige och Singapore som exempel på framgångsrika åtgärder för att utbilda arbetskraften och göra den anställningsbar i nya industrier. USA behöver skaffa sig ett "mindset" och närmare sätta sig in i vad USA kan göra bättre än Kina, Indien, Brasilien och Tyskland.

Artikelförfattaren använder uttrycket "ekonomisk planering" avsiktligt eftersom detta är tabu i den amerikanska "mindset" som domineras av Ayn Rand och Alan Greenspan. Dessa personer var ett rättesnöre för nyliberalerna men i en skoningslös konkurrensutsatt global ekonomi krävs ett noga genomtänkt ingripande från staten. Det gjorde Kina när man anslöt sig till WTO som tvingade statsägda företag att bli globalt konkurrenskraftiga. Nu fordras att USA gör något liknande.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 03 jul 2011 11:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: