sourze.se

Världens äldsta demokrati på dekis

Det är något ruttet i Grekland. Landet styrs av samvetslösa politiker och skattesmitare. Folket har varit alldeles för godtroget.

Det finns en mycket enkel förklaring till varför vänstern backar över hela världen. Idéhistoriskt hör en pessimistisk människosyn ihop med högern, medan vänstern förutsätts ha en optimistisk uppfattning. Men nu har verkligheten kommit ikapp vänstern. Visionen om den goda människan är inte särskilt aktuell längre. Det är väl bara Lasse Berg som tror på solidaritet och jämlikhet.

"Trots sina erfarenheter av dagens förhärdade makteliter är han förvissad om att solidaritet är en genetisk del av människan."
Eva Moberg: Vad ska kejsaren ha på sej? DN 9/4 1988.


23 år har gått och jag tror inte att Berg har ändrat sig. Nu är det ju så att människan är så ond som hon tillåts vara och hon är så god som hon tvingas vara. Människan är inte jämlik och solidarisk av naturen utan måste tvingas till det. Tack vare det höga skattetrycket har vi tvingats till jämlikhet och solidaritet. Hur annorlunda det kan bli kan man nu skåda i Grekland. Skattesystemet där är katastrofalt. 70 procent av alla läkare, jurister och arkitekter betalar inte en euro i skatt. Tyska pensionärer hyr in sig hos greker som inte heller skattar för den inkomsten. Klyftan mellan fattiga och rika är mycket stor. Hur man ska få ordning på Greklands ekonomi är en gåta. Vi kan vara glada över Gustav Wasa och Skatteverket.

Men vad bryr vi egentligen oss om Greklands affärer? Förutsättningen för verkligheten är ju den att "Vi är inte skapade för ett lyckligt liv" Jan Söderqvist Svd 10/6. Om det är sanningen så är den omskakande. Vi kan då slappna av och ta det lugnt. Skulle vi råka vara lyckliga några få stunder i livet så måste det räknas som bonus och överkurs. Att ha en taskig barndom, en taskig skoltid, ett taskigt familjeliv, ett taskigt arbetsliv och en taskig ålderdom måste räknas som det naturliga. Gud hjälper ju inte oss heller till ett lyckligt liv. Och enligt Darwin är det själviskheten som är det mest framträdande draget hos människan. Vi kan inte slå oss till ro med vad vi hittills åstadkommit utan måste ständigt jaga vidare och uppåt. Vi måste trycka ner andra.

Och just nu gläder vi oss åt att världens äldsta demokrati visar att demokrati inte fungerar. Majoriteten av det grekiska folket är helt maktlös inför dessa samvetslösa skattesmitare. Och det beror på att grekerna är lika godtrogna som svenskarna. De tror nämligen på de som har makten och pengarna. Men det är det sista man ska göra.

Grekerna är alltså inte särskilt lyckliga i dessa dagar. Kanske inte heller de som har makten och pengarna. Men vem är lycklig nu för tiden? Jag brukar fråga en släkting som har lätt för att deppa om han känner nån lycklig människa. Han kan inte komma på en enda. Det är tydligt att jag är en gubbe mot strömmen.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 22 jun 2011 14:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: