sourze.se
Artikelbild

Kvinnor lever farligast i Afghanistan

CBS News rapporterar om en ny undersökning som framhäver platser runt om i världen där det är speciellt farligt att vara kvinna.

Överblicken genomfördes av genusexperter på fem kontinenter och de uppskattade varje nations övergripande hotbild mot kvinnor, så som hälsorisker, sexuellt våld, icke-sexuellt våld, kulturella och religiösa faktorer, brist på resurser och kvinnohandel.

Afghanistan kommer på första plats som en av världens farligaste platser för kvinnor. Kongo, Pakistan, Indien och Somalia följer sedan.

Att Afghanistan kommer först beror främst på kriget men det finns även andra faktorer som bidrog. En av elva kvinnor riskerar att dö i barnsäng, 87 procent av kvinnorna är analfabeter och så många som 80 procent av flickorna löper risken att bli bortgifta mot sin vilja.

Kongo hamnade i toppen främst på grund av det sexuella våldet mot kvinnor, ett resultat av många år av krig och humanitära katastrofer. 400 000 kvinnor våldtas årligen i Kongo.

Så många som 1 000 kvinnor dödas årligen i Pakistan i så kallade hedersmord. Dessutom är familjer som försvarar sin "heder" kända för att attackera kvinnor med syra för att vanställa dem, stena dem till döds eller helt enkelt misshandla dem. Den omfattande seden med förutbestämda giftermål och giftermål mot kvinnans vilja utgör ett stort hinder för kvinnors frihet.

Indien, ett land med snabb tillväxt men fortfarande ett u-land i många avseenden, lägger stora kulturella bördor på kvinnor. Förutom den stora andelen handel med unga kvinnor och prostitution utgör illegala aborter ett stort problem.

Somalia är också en mycket farlig plats för kvinnor. Somalias kvinnominister Maryan Qasim säger:

"Det mest farliga en kvinna kan göra är att bli gravid. När kvinna är havande ökar hennes chanser att dö i förtid med 50 procent på grund av att det inte finns några sjukhus eller hälsovård. Lägg därtill alla våldtäkter som sker varje dag plus svälten och torkan för att inte glömma kriget och risken är stor att man kan dö vilken minut som helst, varje dag."


När kvinnor får chansen att uttrycka sina åsikter i undersökningen är det följande problem de främst nämner: vi får inte gå i skolan, vi kan inte tjäna tillräckligt med pengar för att försörja våra familjer och vi har inte tillgång till lokal hälsovård för att våra män inte tillåter det eller för att den är otillgänglig.


Om författaren

Författare:
Bo Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 20 jun 2011 09:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: