sourze.se

Borgarna har grundlurat sossarna

Vi lever inte i ett demokratisk och jämställt samhälle, utan i ett konkurrenssamhälle. Alla har vi blivit konkurrenter och ska tävla med varandra hela tiden.

Socialdemokraterna är inte längre sig lika. Under i stort sett hela 1900-talet gällde den socialistiska idén om arbetet som självförverkligande. Men nu har borgarna tagit över helt och sossarna har gått över på deras arbetslinje. Och den linjen har en klart moralisk dimension. Ju mer man arbetar desto bättre människa är man. Länge stred sossarna för bättre miljö och kortare arbetstid. Allt för att människorna ska kunna ägna sig åt det som är viktigt. Men ingen talar längre om kortare arbetstid. Miljöpartisterna som längre stred för det är numera tysta som möss. Även här har borgarna lyckats förvränga huvudena. Nu talar alla politiker med en röst när det gäller arbetslinjen.

Det sägs att vi lever i ett demokratiskt och jämställt samhälle. Det är inte mycket bevänt med det. Vi lever nämligen i stället i ett konkurrenssamhälle, där gemenskap har ersatts med konkurrens mellan människor, mellan länder och mellan världsdelar. Konkurrensen i skolan är det mest skrämmande. Nu kan man inte som Kar De Mumma, Erik Zetterström, gå två år i varje klass. I konkurrensens heliga namn ska alla vara så effektiva och duktiga som möjligt. Nina Björks artikel "Så drillas ett vinnarbarn" DN 12/6 rekommenderas att läsas. "Hur man reducerar en människas hela potential, hur man tar ifrån henne den glädje inför andra människor, inför vänskap, arbete, musik och liv som bara är sitt eget mål."

Felet med det här samhället är att vi har för bråttom. Ingen ska inbilla mig att alla inte kan skippa en arbetsdag i veckan. Kan man inte det så har man tagit på sig en för stor kostym, skaffat sig för stora fasta utgifter. Om alla krympte sina kostymer med en femtedel så skulle samhället se helt annorlunda ut. Och vi skulle minska skadeverkningarna från det här konkurrenssamhället. Här finns verkligen mycket för sossarna att göra. Dags att vakna upp ur det trauma som borgarna försatt dom i.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 15 jun 2011 08:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: