sourze.se

Obama gjorde succé i Europa

I förra veckan besökte president Obama Irland, England, Frankrike och Polen, allt i syfte att stärka banden med allierade och Europa.

Liksom tidigare presidenter besökte Obama, av två skäl, först Irland: Dels för att besöka den by där en av Obamas avlägsna släktingar växte upp, dels för att det finns en stor grupp väljare med irländsk bakgrund i USA. MNSBC rapporterar att Obama höll ett bejublat tal i Dublin, inför begeistrade irländare.

I London träffade Obama drottningen och premiärminister David Cameron. I Westminster Hall talade presidenten om vikten att stärka samarbetet mellan England och USA och påpekade att trots den växande konkurrensen från länder som Kina, Indien och Brasilien, så ser framtiden ljus ut.

I Frankrike träffades ledarna för grupp 8 där de diskuterade den frihetsvåg som sveper fram i Afrika och mellersta östern. Mötet handlade mer om handel och om att främja investeringar än om distribution av hjälp.

Presidenten avslutade sitt Europabesök i Polen. Målet med vistelsen var att stärka förbindelserna med en vänligt sinnad nation och understryka hur stor roll länderna i Östeuropa nu spelar i världspolitiken. Obama underströk också att hans ansträngningar att förbättra relationerna med Ryssland inte är ett hot mot länderna i mellan- och östeuropa.

Kontentan av besöket är att Obama är mycket mer populär i Europa än hemma i USA, där nya utmaningar väntar. För att nämna några: Kongressen är otålig över takten för tillbakadragande av trupper från Afghanistan, orkaner har härjat i mellanvästern med ett antal döda och stor materiell förödelse som följd, problemet med höjningen av skuldlånetaket i de federala utgifterna är ännu ej löst, valkampanjen inför presidentvalet 2012 börjar ta fart.

De är bara en del av de problem som nu väntar presidenten i Washington.


Om författaren

Författare:
Bo Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 13 jun 2011 10:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: