sourze.se

Sverige bör bli republik

Som alla vänstermän är jag en anhängare av republik. Ämnet har blivit aktuellt genom Thomas Sjöbergs, Deanne Rauschers och Tove Meyers bok "Karl XVI Gustav den motvillige monarken." Jag har nu läst den boken.

Efter att ha läst boken står det nu ännu klarare för mig att republik är det enda förnuftiga statsskicket i ett land. I DN den 24 maj under rubriken "Kung i gungning" skriver Erik Helmerson:

"monarkins styrka påstås vara dess kontinuitet. Den senaste veckans mediala cirkus kring kungen och ett antal bilder visar att det också kan vara dess svaghet. Om en president beter sig på ett sätt som får honom eller henne att riskera sitt och folkets anseende är presidenten borta efter nästa val. En monark kan få dras med samma misstag i decennier."


Vad som skapar en föga avundsvärd situation för kungen är några bilder med nakna kvinnor och kungen som visades för TV4:s reporter. Den före detta torpeden och porrklubbsägaren Mille Markovic har i över ett halvt år hotat att visa upp bilder på kungen i komprometterande situationer. Han har tidigare i intervjuer i tidningar och tv beskrivit hur han monterade dolda övervakningskameror på sin källarklubb Club Power på Kungsholmen och hur dess kameror fångat monarken tillsammans med lättklädda unga kvinnor i känsliga situationer.

Anders Lettström, kungens vän, har tagit på sig ansvaret för att kungen eventuellt varit i kontakt med kriminella kretsar och att ärendet därigenom var utagerat för kungens del. Det anser inte Peter Althin, ordförande i republikanska klubben, "I förlängningen kan det bli kriminellt."


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 27 maj 2011 12:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: