sourze.se
Artikelbild

Dagbok från Paltinis – filosofi som självhjälp

Dagbok från Paltinis var en bestseller i Rumänien, när den kom ut under 80-talet. Den trycktes i över 50 000 exemplar och blev slutsåld, mest under bordet.

Dagbok från Paltinis – en visdomsskola i den humanistiska kulturen med ett tillägg från 1996
Gabriel Liiceanu
Översättare: Åsa Apelkvist och Liliana Donose Samuelsson


Dagbok från Paltinis handlar om en grupp personer som samlades under ledning av Constantin Noica, Rumäniens mest framstående filosof på den tiden. Det är inte en filosofibok, utan volymen består av anteckningar om sökandet efter människans jag, genom och inuti kulturen.

Den utspelar sig i perioden mellan 21 mars 1977 och juli 1981. Upphovsmannen till dessa noter är en av de fyra disciplarna som C. Noica har valt ut för undervisning. Urvalskriterierna var hårda: kandidaterna skulle behärska såväl filosofins språk det vill säga tyska, gammal grekiska och latin saamt filosofins områden så som ontologi, logik och axiologi.

Om dessa lärjungar lyckades uppnå sitt mål får man veta genom att läsa hela boken, och det är värt att få veta. Den som gör det bekantar sig inte bara med dessa exceptionella människor, utan får också chansen att lära sig något väsentligt om sig själv. Mycket mer än genom att läsa en hög med böcker om personlig utveckling till exempel.


Om författaren

Författare:
Daniel Onaca

Om artikeln

Publicerad: 12 maj 2011 13:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: