sourze.se

Europa snart ett ålderdomshem

Europas befolkning kommer att minska och det kommer att vara räddningen för oss.

Jag trodde i min enfald att befolkningsökningen i världen skulle upphöra kring år 2040. Men icke sa Nicke. Nu har FN kommit med en ny prognos som beräknar att jordens befolkning år 2100 kommer att uppgå till 10 miljarder. Det betyder att befolkningen i världen de närmaste 90 åren varje dag kommer att öka med i genomsnitt 120 000 människor. Det vill säga 30 gånger så många som strök med den 11 september. Det är ju hissnande siffror. Men ännu värre är det faktum att samtliga politiker i världen låtsas om ingenting. Med såna politiker känns det meningslöst och fåfängt att engagera sig i världens affärer.

Men trots detta dystra faktum finns det ingen anledning att kasta årorna i sjön och ge upp. För oss som bor i Europa är FN:s prognos högsta vinsten. Europas befolkning kommer nämligen att minska från 738 miljoner till 675 miljoner. Och man behöver inte leta länge efter orsaken till detta. Det beror förstås på att Europa blivit så sekulariserat. Visserligen finns det en massa katoliker i Italien, men om man återinförde kungadömet där skulle påvedömet sjunka ner i dyn. Det land som kommer att vara mest nöjt med befolkningsutvecklingen är Ryssland. Där kommer befolkningen att minska från 143 till 111 miljoner. Ryssland är ju ett jätteland med stora naturresurser, så nu får man möjlighet att bygga ett välfärdssamhälle för alla. Man kan då jämföra med Egypten. Inom några årtionden kommer Egyptens befolkning att vara större än Rysslands. Med tanke på att Egyptens beboeliga yta knappast är större än Smålands, så förstår man vad som kommer att hända.

Allt tal om demokrati i Afrika känns som mycket långt från verkligheten. Afrikas befolkning kommer nämligen fram till år 2100 att öka från 1 miljard till 3,6 miljarder. Det är möjligt att Nigeria kan få fram ett mycket bättre fotbollslandslag när befolkningen ökar från 158 milj till 729 miljoner. Men vem vill bo i ett getto från vaggan till graven? Inom några år kommer även politikerna i Europa att begripa vad som är på gång. Då kommer vallgraven mot Afrika att stängas till och inga nya flyktingar tillåtas komma till Europa. Man kommer inse att det sekulariserade Europa inte har mycket gemensamt med det islamistiska Afrika.

I Europa kan vi se tillbaka på en 3 000 år gammal kulturhistoria och den kan vi leva gott på. Befolkningen blir allt äldre och det föds allt färre barn. Vi kan ta det lugnt och leva som på ett ålderdomshem. Europa kommer att till största delen befolkas av pigga pensionärer som njuter sitt "otium cum dignitate". Men vi kommer inte att gå omkring som hösäckar. Nej, vi har lärt oss mycket av nordkoreanerna. När vi är ute och promenerar så är det ordentliga armpendlingar och rejäla bensparkar som gäller. Det kommer att göra susen och vi kommer att känna oss extra unga och pigga.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 09 maj 2011 09:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: