sourze.se
Artikelbild

Skillnaden mellan pojkar och flickor

I "Snoppar och snippor" berättar Michael Alonzo om vår väg från spermie till grav. Med håriga illustrationer av Lena Forsman.

Michael Alonzo
Snoppar & snippor - om skillnaden mellan pojkar och flickor
Illustrationer: Lena Forsman
Förlag: Frank
Utgivning: Våren 2011


Det är tur att vi människor är olika, ser olika ut, pratar olika, tänker och tycker olika, har olika förutsättningar. Annars skulle det bli så himla tråkigt. Vi är ju lika också, på vissa sätt, så de med akademisk olikfobi måste väl ändå vara nöjda lite grann?

Väldigt många av oss gillar ju ketchup. Och de flesta kan ta på sig sina strumpor själv. Vi kan läsa och skriva och räkna. Men tjejer kan inte kissa på en urinoar och killar kan inte föda barn. Små flickor och pojkar kan förstås se lika ut, om man klipper dem i samma frisyrer och klär dem i samma kläder.

Men när tonårstiden kommer då kommer också hormonerna och ändrar på allt. För killarna, vars hormoner kallas testosteron, blir det målbrottet härnäst. Musklerna växer på armarna och runt axlarna. Tjejernas hormon heter östrogen och östrogenet gör så att tjejerna får mens och bröst och blir rundare om höfterna.

I boken "Snoppar och snippor" berättar Michael Alonzo om vår väg från det att vi är spermie och ägg till dess att vi dör. Boken passar främst för åldern 3-6, men jag tror att fler än så har glädje av den. Alonzo skriver roligt och ödmjukt om likheter och olikheter. I ett avsnitt får vi reda på hur det går till bland andra arter. Vem tar hand om barnen hos sjöhästarna, pingvinerna, lejonen och krokodilerna? Och sniglarna är extra annorlunda, för de kan själva bestämma ifall de vill ha snopp eller snippa!

Allmänbildande och skojigt, det kan inte gå fel. Lena Forsmans illustrationer är mysiga, och ganska håriga emellanåt!

Gå till Whildes bokhörna


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2011 08:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: