sourze.se

Fler vargar och färre renar för balans i fjällfaunan

"Jag förordar starkt kraftig ökning av vår vargstam, men då måste våra svenska indianer, samerna, äntligen ta sitt ansvar: Hägna 20 av tamrenarna, de heliga korna, skjut återstoden så gott det går och ordna jakttid på dem."

Storleken på och egenskaperna hos de över 200 000 vargar vi har i denna värld varierar mycket. Faktum kvarstår dock, att alla vargtyper kan para sig med varandra – likaså med hundar – och ge avkomma. Många varghybrider har avlats fram av människan, Siberian Husky och Leika är två åtråvärda avelsdjur som ger stora pengar.

Vargarna i Sverige är avkommor från i princip fyra vargar, inklusive den sent anlände Galvenvargen. Att minska inaveln via tillförsel av gener från ryska vargar är vällovligt – där liksom i Kanada är raserna stora och rår på älg. Men att hänvisa till risk för utrotning när man vill öka vargstammen i Sverige är ologiskt och tyder på stor kunskapsbrist.

Jag förordar starkt kraftig ökning av vår vargstam, men då måste våra svenska indianer, samerna, äntligen ta sitt ansvar: Hägna 20 av tamrenarna, de heliga korna, skjut återstoden så gott det går och ordna jakttid på dem, liksom det är på skogsren och fjällren, som bör återinplanteras. De tillhör vår fauna.

Vi behöver bättre balans rovdjur/bytesdjur. Idag har vi, och har haft sedan en lång tid tillbaka, åt helvete för många klövdjur!


Om författaren

Författare:
Mats Hägglöf

Om artikeln

Publicerad: 05 maj 2011 10:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: