sourze.se
Artikelbild

Fyra vågliga böcker om sex

"Sexualiteten är en zon för total frihet där var och en kan upptäcka sina egna vägar till njutning."

Våga fellatio Dino
Våga analsex Coralie Trinh Thi
Våga SM Gala Fur
Våga cunnilingus Coralie Trinh Thi
Förlag: X-story
Utgivning: April 2011


Jag har inget emot handböcker i sex, även om jag hellre experimenterar på fri hand. Pedagogik bör man vara lite försiktig med eftersom den sällan inkluderar instinkt och fantasi.

När de fyra Våga-böckerna damp ner i brevlådan stod jag helt utan förväntningar. Just därför blev läsningen i varje fall delvis givande.

I boken om analsex ägnas nästan hela förordet åt det faktum att "sodomi" är ett starkt negativt skällsord sprunget ur kristendomen och som inte bara innefattar penetrering eller oral smekning av det anala området utan även all form av "pervers" njutning där fortplantningen inte står i centrum. Det yttersta tabut är så djupt rotat i oss att det närmast handlar om hjärntvätt.

Det jag främst fastnar för i de här volymerna är alla historiska tillbakablickar. Hur såg man på analsex i gamla Grekland? Hur påverkade kristendomen synen på sodomi i Rom? Hur skiljer sig den kulturella statusen åt när det gäller oralsex? Vilka fördomar om SM förföljer oss? Illustrationerna av olika ställningar känns mest som skolplikt, men kan säkert vara till behändig hjälp för en och annan.

Sodomi har i många kulturer varit ett brott genom århundraden. Man ska komma ihåg att homosexualitet var klassat som brott fram till 1944 i Sverige och räknades som psykisk sjukdom ända till 1979 först 2009 ändrades lagstiftningen i Indien, för att ta ett annat exempel. Men också inom den heterosexuella sfären förknippas sodomi med smuts och smärta, dominans och makt. Här fyller "Våga analsex" helt klart en funktion!

Böckerna följer ungefär samma upplägg; historik, psykologi, praktik. Mycket vet vi, men kan ändå inte riktigt acceptera eftersom vi itutats andras moral och normvärden från födseln: "Sexualiteten är en zon för total frihet där var och en kan upptäcka sina egna vägar till njutning." Har vi modet att omhulda en sådan enkel och självklar sanning?

Gå till Whildes bokhörna


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 26 apr 2011 05:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: