sourze.se

Vilka är de intellektuella?

Hur är det egentligen med det självständiga tänkandet? När det gäller islam och islamism har många tänkare lagt benen på ryggen.

Enligt Bonniers uppslagsbok är en intellektuell "en person som sysslar med tankearbete och som är verksam inom vetenskap, litteratur och kulturdebatt". Religiösa fundamentalister kan alltså inte räknas till de intellektuella. Karl Steinick har skrivit en artikel om intellektuella som lägger benen på ryggen. "Tariq Ramadan skymmer sikten" SvD 6/4. Det är en recension av Paul Bermans bok "De intellektuellas flykt". Man blir lite häpen över att Ramadan kallas för muslimsk intellektuell. Det går liksom inte ihop. Man kan knappast vara intellektuell och fri tänkare om man samtidigt är en religiös fundamentalist. Då är man ju bunden av urgamla föreskrifter och påbud.

De fria och självständiga tänkarna har genom historien inte haft det lätt. De två världskrigen var förvisso stora katastrofer. Men ännu större katastrofer har det varit att det dök upp två religionsstiftare, Kristus och Muhammed. De två har förorsakat oändligt mycket lidande och död, hat och fiendskap. Och deras religioner förgiftar i högsta grad även nutiden. Tänk om vi sluppit dem, ja, då hade vi kanske kunnat ta hand om villkoren för människan på ett oändligt mycket bättre sätt. Man blir verkligen bedrövad när man ser hur det går till när de religiösa får härja fritt. Och att kritisera islam är knepigt för då blir man genast beskylld för att vara främlingsfientlig. Kristendomen kan man kanske kritisera för den har förlorat allt intresse i Sverige. Men islam är alltså en het potatis. Ramadan har kritiserat det kapitalistiska konsumtionssamhället. Men det är ju helt ofarligt. Han har det värre när han inte vågar kritisera stening som dödsstraff.

Framtiden ser inte särskilt hoppfull ut. Det kommer att dröja mycket länge innan alla människor fått av sig sina religiösa tvångströjor och blivit fria tänkare. Det vore dock bra om dagens intellektuella och fria tänkare kunde visa ett större mod och kritisera de religiösa fundamentalisterna.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 08 apr 2011 09:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: