sourze.se

Det är dags för världen att agera

Vi kan inte längre stillatigande se på hur Japan står vid randen av en total härdsmälta.

Vi kunde inte göra något åt jordbävningen, inget heller åt tsunamin, men vi måste göra något för att hjälpa japanerna med de skadade reaktorerna.

Aldrig har världen varit så liten som den är nu. Aldrig har det känts så overkligt att slå på nyheterna och bli matade med den ena krisen efter den andra. Mitt under detta drama som nu utspelar sig i Japan sätter västvärlden igång med ett krig i Libyen. Det är så att man baxnar. Man vet inte om molnen som stiger upp från tv-skärmen faktiskt var en reaktor i Fukushima som just exploderat eller om det var en missil.

Borde inte all den kraft som satts in i Libyen sättas in för att hjälpa japanerna? De står vid randen av en avgrund. Och medierna väljer att tona ner det hela. Den ena efter den andra olyckan som händer vid Fukushima ligger längst ner på nyhetssidorna - t o m efter sporten.

Folk verkar tro att det som händer där redan är överspelat. Att man fått kontroll över situationen. Japanska myndigheter vill inte oroa sina medborgare. De vill inte oroa omvärlden. De låtsas som om det hela snart ska vara överspelat. Ingenting kunde vara mer fel. Japanerna är inte dom som gärna tappar ansiktet. De håller god min även om man går in i döden för det. Hierarkin är så utbredd. Det är så svårt att erkänna ett nederlag.

Vi i omvärlden måste fokusera vår blick på vad som händer i Japan. De som redan är döda där kan vi inte hjälpa, men för att vi ska hjälpa människor att kunna ha ett drägligt liv där i framtiden måste vi hjälpa till nu.

Det som händer vid reaktorerna i Fukushima kan vilken stund utvecklas att bli värre än Tjernobyl. Mycket värre! De bor så många fler människor i dessa områden än vad som var fallet vid Tjernobyl. Låt inte myndigheter få chansen att slippa undan. Det här rör oss alla.

Vi har extrema vapen i världen för att döda varandra. Biljontals dollar är satsade i vapenindustrin. Med tanke på hur mycket teknologi vi har i världen är det konstigt att vi inte kan hjälpa japanerna att mildra deras problem med fyra reaktorer. Herregud det handlar om 4 stycken reaktorer som hotar Japans nordostkust att bli obebodd för lång tid framåt.

Våga öppna ögonen och hitta din egen väg i detta. Världen är just nu styrd av en olje- och kärnvapenlobby. För att ändra på det måste vi veta vad det är vi gör - för vem vi gör det.

Om vi kan hjälpa japanerna i detta hjälper vi oss själva.

Tack för ordet!


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 21 mar 2011 22:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: