sourze.se

Sverige - ett korrumperat land?

Det som hänt i Vattenfall, Göteborg och Solna är tecken på ett samhällsproblem. Nu är det dags att inte minst revisorerna rycker upp sig.

Det finns säkert länder som är värre än Sverige när det gäller korruption - det har kommit en del häpnadsväckande rapporter utifrån.

Men det som har kommit fram i kommuner som Göteborg och Solna oroar. Liksom att fastighetsdirektören i Stockholm fick fuska ostört under ganska lång tid. Anmärkningsvärt för övrigt att så lite uppdagats i Stockholm - liksom i Malmö.

Så har vi detta med Vattenfall, en koncern som ägs av medborgarna/skattebetalarna. Styrelseordföranden Lars Westerberg fick kicken efter att i lönndom ha gett den ett år i förtid avgående verkställande direktören Lars G Josefson 12 miljoner i avgångsvederlag. För ett år. Vänskapskorruption? Eller vad kan det annars kallas? Och vilka är de "sakliga" motiven för hemligstämpeln? Bör man inte flytta den hemligstämplande personalchefen till en säker plats?

Det bör noteras att Westerberg är en s.k. betrodd person med ett flertal styrelseuppdrag. Vad har hänt i hans övriga fögderier?

Bra att dessa fall har upptäckts. Men då uppstår förstås följdfrågorna: Är detta toppen på ett isberg? Finns det många fler fall? Jag befarar att svaret är JA.

Ett problem är att det i näringslivet och de offentliga? förvaltningarna finns en "kultur" att man ska skydda och premiera varandra. Får jag det styrelsejobbet, så fixar jag det här åt dig. Jag blundar om du blundar.

En osäkerhetsfaktor är revisorernas roll. Det som har kommit fram om en del revisorer i det privata näringslivet är oroväckande. Det verkar vara som så att den som betalar mig är jag snäll mot. Då uppstår frågan hur det står till med revisorernas arbete inom den offentliga sektorn. Där betalar man också stora summor till externa revisorer.

Då kommer förstås denna fråga: hur effektiva är då de förtroendevalda revisorerna lekmännen?

Man behöver inte vara visionär för att ana att det kommer fler avslöjanden om korruptionen i Sverige.

Men de avgörande är ändå: Vad gör man åt korruptionen? Vad gör direktörer och styrelseledamöter? Och revisorer? Frågorna gäller båda den privata och den offentliga sektorn.

Uppryckning behövs.Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 20 mar 2011 09:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: