sourze.se
Artikelbild

Lyx och avslappning i Lugano

Ibland drömmer man om att släppa alla plikter och fly undan någonstans där man kan gömma sig för omvärlden och få rå om sig själv och låta livsandarna hitta tillbaka.

Villa Principe Leopoldo Hotel & SPA i Lugano är ett sådant ställe. Villan, i vilken detta charmerande hotell är inrymt, uppfördes vid förra sekelskiftet för prins Frederick Leopold, brorson till den tyske kejsar Wilhelm II, och är belägen på bostadsområdet Colina D’Oro. Utsikten är betagande över Lago di Lugano och Monte Brè på motsatta sidan. Genast man kommer upp hit fylls man av en stor, inre frid. Luften är klar och det är stilla. Man förstår att Nobelpristagaren Hermann Hesse, som bodde ett stenkast härifrån i Montagnola, valde denna plats för att få ro att skriva.

Stilla är det även inne på hotellet. Här sänker man instinktivt rösten. Diskretion är naturligtvis en hederssak på ett ställe som detta men det är ingen hemlighet att operasångaren José Carreras gärna laddar upp här inför sina framträdanden. Effektivt, diskret och utan åthävor checkas man in och blir lotsad till sitt rum, eller någon av de spatiösa juniorsviterna med utsikt över sjön. Genast vill man störta ut på den lilla terrassen och ta del av det förtrollande panoramat.

Villa Principe Leopoldo, medlem i den prestigefyllda Relais & Châteaux-kedjan, är med sina 37 sviter och rum inget stort hotell och stämningen blir nästan familjär utan att för den skull vara påträngande. Servicenivån är mycket hög och hjälpsamheten från personalen är stor, även om man inte väljer att anlita en personlig butler, vilket är en av de tjänster man erbjuder vid sidan av "Personal Shopper" eller livvakt, om man skulle anse sig vara i behov av detta. Lyxen här känns inte konstlad utan sprungen ur villans naturliga harmoni, omsorgen om detaljerna och den allomfattande friden. Känslan av att befinna sig i ett privathem, om än ett mer luxuöst sådant, är påtaglig.

Detta är, som nämndes inledningsvis, ett ställe dit man kommer för att uppleva frid. Butiker, restauranger och andra distraktionsmoment ligger visserligen inte speciellt långt härifrån, men de ligger tillräckligt långt borta för att man skall känna att det inte är lönt att bege sig dit. Istället slår man sig ned med en god bok ute på terrassen, tar en promenad i de natursköna omgivningarna eller unnar sig en skräddarsydd behandling i hotellets KISO-spa. En spa-pärla med produkter producerade av enbart naturliga ingredienser. Helt enkelt ett härligt ställe som erbjuder lyx, enskildhet och exklusiva behandlingar.

Där finns även en relaxavdelning med bastu där ljussättningen och doften av aromatiska oljor förflyttar besökaren långt bort från vardagen. Intill hotellet finns ett residens med välutrustat gym, två personliga tränare samt sauna. För tennisspelare finns vidare två tennisbanor intill hotellet till fritt förfogande av hotellets gäster. Systerhotellet Villa Sassa har en stor och välutrustad betydligt större anläggning med fokus på Spa, belägen på en bergssluttning nere i själva staden. Det var här det svenska fotbollslandslaget laddade inför EM 2008.

Även om Villa Principe Leopoldo är ett idealiskt ställe för vila erbjuder hotellet aktiviteter för den som så önskar och det finns en hel del paketerbjudanden att välja mellan, paket som innehåller olika kombinationer av ansiktsbehandling, massage, golf, gourmetmiddagar, vingårdsbesök, power walks, yoga, bastu, tennislektioner eller mer utsvävande aktiviteter såsom helikopter- eller ballongflygning eller provkörning av en Ferrari. Man är även behjälplig med privatvisning av museer, hyra av yachts och veteranbilar såväl som moderna sportbilar. Lugano Golf Club, grundad 1923 och den äldsta golfklubben i den här delen av Schweiz, ligger endast tio minuter bort och här är det lätt att distraheras från själva spelandet av det omgivande, förförande vykortslandskapet. På egen hand finns möjlighet till bergsklättring, vandring, ridning, segling, fiske och båtturer på Lago di Lugano eller de närbelägna Lago di Como och Lago Maggiore.

Venedig ligger endast 3,5 timmar med tåg, Geneve och Zurich likaså, samt undersköna kantonalhuvudstaden Bellinzona, endast 30 minuters bilfärd. Staden är UNESCO skyddad och känd för sina medeltida slott. Om man sedan vill förlänga sin utflykt ligger inte heller Florens, Rom eller Côte d’Azur långt borta.

Oavsett om dagen varit fylld av rofylld vila eller uppfriskande fysiska aktiviteter har man all anledning att se fram emot middagen i hotellets prisbelönta restaurang, där köksmästaren sedan drygt tjugo år tillbaka heter Dario Ranza samt Maître Claudio Recchia och sommelieren Gabriele Speziale. I matsalen sitter man vid bord placerade med mycket luft emellan, vilket förmedlar en känsla av avskildhet och inbjuder till förtroliga samtal och romantiska möten. Före middagen, eller för all del efteråt, slår man sig med fördel ned i pianobaren för ett glas champagne eller sin favoritcocktail. Här finns ett stort utbud över 100 sorter av whisky och för den som vill avrunda middagen med en god cigarr har ett stort urval att välja mellan.

Villa Principe Leopoldo är ett ställe man lämnar väl till mods, med nya krafter och en stor inre frid. Är man inte förälskad när man kommer dit är man det när man reser därifrån, förälskad i hotellet. Man längtar tillbaka.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 14 mar 2011 08:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: