sourze.se

Sälj inte de statliga företagen!

Att sälja de statliga företagen är väldigt korkat. Man vet inte vad som kan hända med ekonomin i framtiden. Ett statligt ägande kan rädda jobben kvar i Sverige.

En artikel i DN den 3 mars av Marianne Björklund och Michail Winiarski med rubriken "USA:s skuld hotar omvärlden" fick mig att tänka på Sveriges statsskuld. Den är mycket lägre än jag trodde, bara 21 procent av BNP. Jag trodde att den var omkring 40 procent. Att i det läget sälja ut statliga företag för att betala av skulden låter mer än lovligt korkat.

Här är några andra länders statsskuld i procent av BNP: Japan 204, Grekland 138, Italien 130, Frankrike 99, USA 97, Portugal 97, Storbritannien 94, Irland 93 Tyskland 85, Österrike 82, Spanien 74, Asien 41, Centraleuropa 29. EU har högst 60 procent av BNP som riktmärke för vad som är tillåtet, men det är inte många länder som klarar detta.

USA:s statsskuld innebär att varje medborgare är skyldig 45 000 dollar nära 300 000 kronor, främst till kineser. Björklund skriver följande:

"Problemen uppstår när fler och fler lån som USA har tagit löper ut. Exempelvis behövs pengar när de som föddes under babyboomåren efter andra världskriget går i pension. Det kan innebära att USA måste höja skatterna. En annan risk är att andra länder plötsligt inte vill placera sina pengar i amerikanska statsobligationer. Då stiger räntan, budgetunderskottet ökar, ekonomin mattas av och dollarn riskerar att försvagas."


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2011 10:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: