sourze.se

Rekordtillväxt, eller?

Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning, som Goebbles sa.

Det är helt sant det media skriver, att BNP inte ökat så kraftigt som nu, sen 1970. Vad de inte skriver däremot är att året innan så rasade BNP kraftigare än det gjort någon gång sen 1970. Studerar man statistiken så har BNP nästan alltid återhämtat sig lika mycket som det gick ned året innan, i de fåtal BNP-ras vi har haft. Så sett ur det perspektivet är det inte ett särskilt märkvärdigt fenomen.

Lägger man där till utförsäljningarna av de statliga bolagen, och ägandet i statliga bolag, som inbringat mångmiljardbelopp, som jag skrivit om tidigare, och som uppenbarligen använts till att finansiera skattesänkningarna så är det BNP-ökningen ännu mindre imponerande. Dessutom har man vare sig betalat av på statsskulden nämnvärt eller behövt göra större nedskärningar i offentlig sektor eller höja olika avgifter för att finansiera sina skattesänkningar. Så tack vare utförsäljningen av de statliga bolagen har man alltså kunnat sänka skatterna utan att behöva göra de monumentala nedskärningar som annars skulle behövts göra för att finansiera sådana kraftiga skattesänkningar som gjorts de senaste åren.

Att Sveriges ekonomi kan ses som stark, eller tillomed som en tigerekonomi som Anders Borg säger, är inte särskilt konstigt om man tittar på vissa siffror och blundar för andra. Men studerar man helheten med kritiska ögon så upptäcker man att den svenska ekonomin går på konstgjord andning och att luften snart är slut.

Frågan som varje nyliberal och borgerlig sympatisör bör ställa sig är hur det kommer sig att vi trots en rekordtillväxt i BNP och lägre skatter än på många många år, ändå inte lyckas minska statsskulden nämnvärt och varför arbetslösheten håller sig kvar på en relativt hög nivå och varför antalet företagskonkurser ökade det senaste året? Man kan ju samtidigt ställa sig frågan varför borgerlig eller kommersiell media sällan uppmärksammar de mer besvärande siffrorna för regeringen och försöker förmedla en mer nyanserad bild av en händelse, som man kan tycka att varje journalist borde sträva efter. Tyvärr är det neutrala public service dålig på att ifrågasätta eller nyansera olika ekonomiska påståenden och "fakta" också.


Källor:
Länk: dn.se

Länk: ekonomifakta.se

Länk: ekonomifakta.se

Länk: uc.se


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 02 mar 2011 15:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: