sourze.se

Läget spänt i relativt lugna Kurdistan

Även Kurdistan har drabbats av de oroligheter som skakat arabländerna. 3 000 demonstranter demonstrerade på torsdagen mot korruptionen inom de styrande partierna KDP och PUK, mot arbetslöshet och mot fattigdom.

Sourze direkt från Kurdistan: Demonstrationen under torsdagen drabbade samman med vakter utanför demokratiska partihögkvarter i staden Sulaymaniyya i Kurdistan. Demonstranterna kastade sten mot Massoud Barzanis legosoldater, de så kallade peshmergas. De öppnade eld mot folkmassan, fyra dödades och femtio skadades. Tolv skadades allvarligt. Enligt ögonvittnen var tragedin en kallsinnig avrättning. Nu lever Sulaimaniyas befolkning i rädsla för nytt inbördes krig, utan omvärldens insyn skulle Massoud Barzanis legosoldater kunna agera ännu mer blodigt än i dagens tragedi.

Läget är spänt. Den nya folkrörelsen Goran och ledaren Nawsherwan Mustafa lever farligt. Rörelsen saknar militärt eller polisiärt skydd i många kurdiska städer. Regeringspartier anklagar Goran för att de ligger bakom oroligheterna. Idag brände anhängare till Massoud Barzani. Gorans partilokal i Arbil.

Sedan många år är de två regeringspartierna, Massouds och Talabanernas partier, allierade. De har haft total kontroll över ekonomin, armen och domstolarna och kurdiska riksdagen. Men nu växer protester och man vill ha förändring. Det finns gått om utslagna människor som lever utan några sociala försäkringar. Försinkning av ansvar, maktmissbruk och korruption är utan like. Det är brist på allt, framförallt elektricitet, vård och medicin och det råder stor arbetslöshet.


Om författaren

Författare:
Hama Dostan

Om artikeln

Publicerad: 18 feb 2011 09:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: