sourze.se

Albanien tar över Egyptens turism

"Välkommen till verklighetens öken" heter en bok av Slavoj Zizek. Den titeln passar precis in på dagens verklighet i Egypten. Turisterna kommer att fly till Albanien i stället.

Nu har det mesta återgått till det normala i Egypten och de förhoppningar om en bättre framtid som man hade, kan visa sig vara hägringar. Fordonet Egypten är med fullt fart på väg mot ett katastrofalt kaos. Den jämförelse i folkmängd som jag gjorde i en tidigare artikel mellan Sverige och Egypten 1950 var fel. Sverige hade faktiskt 7 miljoner, ökningen har varit 2 miljoner på 60 år. Egyptens folkmängd borde alltså vara 26 miljoner i stället för dessa sanslösa 83 milj. Utvecklingen går inte att stoppa och snart är man uppe i 100, eller kanske 120 miljoner. Ju fler de är tillsammans desto värre blir det. Vem kan nu finna nöje i att vistas i Kairo med dess hälsovådliga luftföroreningar? Och så dessa tiggare som finns överallt och som blir fler och fler. Turisterna kommer snart att tröttna. Att rida kamel och sen inte få komma ner från kamelryggen förrän reskassan är plundrad är vardagsmat. Att göra så mot turister skulle vara otänkbart i Sverige.

Om 1900-talet handlade om krig och ödeläggelse, så kommer 2000-talet att handla om befolkningskatastrofer. Egyptierna kommer att tycka att livet under Mubarak var rena paradiset jämfört med hur det kommer att bli. Om landet inte kan fortsätta som turistland så kommer läget för landet att bli ännu mer akut. Det blir andra länder som kommer att dra till sig turisterna i stället.

Nu har ett nytt turistland dykt upp och det är det länge förtalade Albanien. Allt fler experter talar om vilka möjligheter det landet har. En god sak som kommuniststyret åstadkom var att man stärkte kvinnans ställning. 1990 var 50 av alla studenter vid högre utbildningar kvinnor. Och det har säkert inte blivit sämre sen dess. Jämfört med hur läget är i andra muslimska länder i Afrika och Asien så är det här oerhört positivt.

Albanien satsar alltså på turism, man bygger turistanläggningar och man rustar upp infrastrukturen. 2008 var BNP-ökningen i Albanien cirka 8 , den högsta i Europa. Landet har bara 3,2 miljoner invånare och är stort som Småland. Man har ett milt och behagligt klimat. Kuststräckan, med många vackra stränder, är 48 mil lång. Längre inåt land har man ett dramatiskt berglandskap med möjligheter till skidåkning under vintern. Och växt- och djurlivet är rikt. Positivt är också att man förskonats från stora miljöförstörande industrier. Givetvis har man en intressant historia och det finns gott om gamla borgar.

Landet har länge plågats av brottslighet och korruption, men i takt med att utsikterna att bli ett stort turistland ökar, så ökar också möjligheter att komma till rätta med det. En stor lycka för Albanien är att man befolkningsmässigt är så homogent. 98 av befolkningen är albaner. Och de allra flesta är muslimer. Albanien har stora möjligheter att bli ett riktigt turistmecka och överglänsa Sverige som turistland. Och att slå Albanien i fotboll är inte längre en enkel match för Ibrahimovic och company.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 17 feb 2011 09:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: