sourze.se
Artikelbild

Kallare Arktis bättre argument mot oljeprospektering

"Om vi vill hindra oljeprospektering i Arktis avskräcker nog insikten om ökande is och mer kyla effektivare än om man, som Åsa Romson, utan vetenskapligt underlag påstår att isen försvinner i framtiden."

Svar på Åsa Romsons artikel "Våra källor hävdar att Arktis is är hotad", Sourze 11/2 2011.

Trevligt att du tagit dig tid att svara på mitt inlägg, Åsa Romson. Först vill jag säga att jag inte sysslar med åsikter, jag baserar mina uttalanden på fakta och vetenskap som jag finner när jag undersöker mätresultat med mera. Du säger att dina källor påstår att isen försvinner. Du kanske borde granska dina källor och kontrollera att det inte bara är åsikter som det handlar om – lönsamma åsikter som säkrar fortsatta bidrag till "forskningen".

Fakta är att packisen i Arktis ökar och minskar i en 60-årscykel. Satellitobservationerna råkar sammanfalla med den 30-årsperiod av cykeln då isen minskar på grund av varmvatten från Stilla Havet. I april 2008 vände det hela och isen ökar nu i Arktis. Detta är ett mycket obekvämt faktum för dina källor som de ofta försöker dölja genom att visa diagram som upphör rekordåret 2007, då det var som minst is på Arktis. Detta skedde bland annat vid ett föredrag av professorerna Michael Tjernström och Caroline Leck hos Naturskyddsföreningen i Jakobsberg. Ett brev till dem kommer att publiceras i nästa nummer av tidskriften DSM som du som Riksdagskvinna får i din brevlåda. Hör gärna av dig när du läst brevet.

Om vi vill hindra oljeprospektering i Arktis avskräcker nog insikten om ökande is och mer kyla effektivare än om man, som du, utan vetenskapligt underlag påstår att isen försvinner i framtiden.

Om du samlar dina medarbetare kommer jag gärna och föreläser för er om varför den globala upppvärmningen är så kall och så kan vi ha en intressant debatt efteråt.

Varma polarhälsningar,
Fred Goldberg, Docent vid KTH och VD Svenska Polarinstitutet


Om författaren

Författare:
Fred Goldberg

Om artikeln

Publicerad: 14 feb 2011 10:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: