sourze.se

Bara jämmer, elände och sportnytt på TV

"Idrottsrörelsen utgör den svåraste påfrestning på vårt folks hälsa och civilisation som har förekommit sedan Karl XII-krigens dagar." Olle Holmberg

Det är nog sant som Ralph Lundsten sa, att det bara är jämmer och elände och sportnytt på TV. Nu kan man också läsa om folk som vill kräkas över all sport som tar upp allt större plats i TV. Förr var jag väldigt idrottsintresserad, men nu närmar sig intresset noll. Nu har det verkligen gått för långt.

Bland det värsta som visas på TV är transatlantisk ishockey. Där kan man verkligen tala om hets mot folkgrupp, de stackars spelarna nere på rinken. De hetsas till att kasta handskarna och börja slåss. Då trivs pöbeln på läktarplats. Det hela liknar alltför mycket det som ägde rum på Colosseum i Rom. Torsten Tegnér var länge den som drev tesen att sport hade nåt med kultur att göra. Och han drog hela tiden fram de gamla grekerna med sina hjältar och gudar, som Hermes, Apollo, Zeus och allt vad de hette. Men vem bryr sig om dem nu? Ingen.

Under de två första årtiondena på 1900-talet så var det arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen som var de stora folkrörelserna. Men de kom snart i skuggan av idrottsrörelsen som nu tagit över helt och tagit död på de andra. Professorn i Litteraturhistoria i Lund, Olle Holmberg, anade tidigt att en omvälvning var på gång och skrev en essä: "Aktuarien Y och idrottsrörelsen" BLM 1932:9. Och det var ingen positiv bild han gav av den nya folkrörelsen:

"Medan nykterhetsmännen alltid var nyktra då de for ut på sina utfärder, så är fotbollsspelarna ofta onyktra och ofredar medpassagerarna på tågen när de reser till uppvisningarna. Det är också den skillnaden att nykterhetsrörelsen ströp alla kriminella element inom sig, men idrottsrörelsen skickar fram dem att hyllas på uppvisningsbanorna så fort de sluppit ur kurran."


Om framtiden har aktuarien också en del att säga:

"När nykterhetsrörelsen slutade sin storhetstid, så kunde den peka på vad den gjort till samhällets tjänst; vad kan idrottsrörelsen peka på? Att den på ett dumt sätt exploaterat lagen om åtta timmars arbetsdag. Att ha försökt fördärva språket, sänka smaken, fylla själarna med skräp, vilseleda ungdomens naturliga och högre intressen och göra folk liknöjda för allt nyttigt, inklusive för kroppsrörelse, frånsett den som består i att klappa händerna och stampa i golvet på en idrottsläktare. Idrottsrörelsen går till evigheten utan tung barlast. Den går kanske inte ens till evigheten. I morgon kommer endast forskarna i massuggestion och själsliga folksjukdomar att känna till den."


Frågan är vad Olle Holmberg haft att säga idag om idrottsrörelsens utveckling med pengar, doping och annat elände?


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 10 feb 2011 13:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: