sourze.se
Artikelbild

Sverige måste bli en fredsmakt

"Vi tror på och står bakom FN:s mål om total militär avrustning. Vapenhandel motverkar utveckling. Sverige ska upphöra att exportera vapen och nedrusta. Vi vill på sikt ställa om försvaret från ett militärt försvar till ett ickevåldsförsvar."

I världen finns det människor som förföljs och dödas. De "lyckosamma" är de som överlevt. Miljontals människor är på flykt på grund av avvikande åsikter, tro eller etnicitet. Jag var en av dem.

Sverige har exporterat krigsmaterial till regimerna i Tunisien och Egypten samt till 65 andra länder de senaste elva åren, flera av dem har varit demokratilösa regimer som förtrycker sitt folk eller krigsförande länder. De senaste veckorna har vi sett flera pacifistiska massdemonstrationer för demokrati i Tunisien och Egypten. Folket vill ha demokrati och de kräver det genom ickevåldsprinciper.

Sverige är inte neutralt, vi är djupt inblandade i NATO. Exempel på detta är förra årets NATO-övningar i Sverige och de planerade militärövningar som i sommar kommer innebära att USA fäller bomber över Norrbotten. Saab Bofors Dynamics tillverkar i min hemstad Eskilstuna vapen som kommer att döda människor och skada samhällen när de hamnat i händerna på soldater. Exempelvis använder den amerikanska militären vapnen i Afghanistan. De vapnen som tillverkas är granatgeväret Carl Gustaf och pansarvärnsvapnen AT4 och NLAW. Eskilstuna påverkar alltså det internationella fredsläget.

Men, kanske du tillägger, någon annan kommer att sälja vapen, krigen fortsätter väl ändå? Kanske, men två fel gör inte ett rätt. Dessutom kan vi förebygga mot krig och trygga freden om vi väljer att exportera andra saker, som exempelvis vindkraftverk, cyklar och vattenledningar, några av de saker som vapenfabriker skulle kunna ställa om produktionen till.

Miljöpartiet är ett pacifistiskt parti. Vi tror att fred inte bara är målet utan även vägen dit. Mänskligheten har utvecklat mängder med verktyg för att kunna hantera konflikter och kämpa mot orättvisor genom ickevåld – som lydnadsvägran, generalstrejker och vägran att betala krigsskatt.

Vi tror på och står bakom FN:s mål om total militär avrustning. Vapenhandel motverkar utveckling. Sverige ska upphöra att exportera vapen och nedrusta. Vi vill på sikt ställa om försvaret från ett militärt försvar till ett ickevåldsförsvar, som både kan göra insatser mot ickemilitära hot, hantera konflikter och föra ickevåldskamp mot eventuella angrepp.

En hållbar fred skapas genom att förebygga konflikter, genom diplomati, demokrati och utbildning, genom att avrusta för att mildra konflikter och att trygga samhället genom verkliga välfärdssatsningar, fattigdomsbekämpning och jämlikhet så att det blir mindre sårbart. Vapen däremot förvärrar konflikter – de löser dem inte. Sverige måste bli en fredsmakt, för en hållbar fred.


Om författaren

Författare:
Yuri Silva

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2011 10:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: