sourze.se

Varför stödjer inte väst folket i Egypten?

Många med mig läser säkert om de senaste händelserna i Egypten och frågar sig: Vad var det som hände?

Efter att Tahirtorget i Kairo bara för några dagar sedan varit packfullt av hundratusentals fredliga demonstranter som höll varandra i handen och såg till att hjälpa varandra, har nu torget enligt flera uppgifter infiltrerats av anhängare till Mubarak. Enligt vittnesuppgifter är dessa civila snutar och betalda huliganer.

En fredlig demonstration för frihet, rättvisa och jämlikhet har tryckts ner av diktaturens krafter - i förlängningen en diktatur som suttit i makten i över 30 år och detta med västs goda minne. USA har även skyfflat in pengar i regionen - bland aannat för oljans skull.

Världens oljetransport via Suezkanalen är en viktig och sårbar färdväg. Väst vill att regionen ska vara stabil och fungera - till vilket pris som helst.

Var är västs stöd för Egyptens folk undrar jag? När diktaturer som den i Nordkorea skakar har väst, kan USA ladda på med kärnvapenstridsspetsar. Men nu är väst väldigt lama.

Egypten är ett land på väg att ta sig ur fattigdom och få ett sekulärt styrelseskikt. Detta är folkets egen vilja. Var är våra röster? Jag önskar att man kunde starta ett upprop runt om i Sverige och utomlands för att hjälpa och stötta dessa människor som nu kämpar för sina liv. Om vi kan visa att vi är på deras sida, kanske de kan få tillräckligt med energi för att fortsätta kämpa för att avsätta Mubarak.

Det behöver inte bli blodigt. Det är när Mubarak gör motstånd som Tahirtorget blir en krigsskådeplats. Förändringar är inte lätta, allra minst för någon som är van vid att ha makten, men ibland kan det vara bättre att bara "go with the flow". Mubarak försöker skapa en bild av att han som kommit på det här med frihet och demokrati. Att det var hans val och att han är hjälten. Jag förstår att folk är arga.

Det skulle inte förvåna mig om Mubarak får stöd av väst för att försöka behålla regionen stabil - för oljans skull. Kan vi inte lite på att Egyptens folk klarar av att lösa denna övergång själva?

Jag har förstått att folket som kämpar på torget är både män och kvinnor. Både kristna och muslimer. Gamla och unga. De vill ha sin frihet och sina rättigheter som vi andra i Europa. Ska vi inte låta dem få det? Ska vi inte stötta dem i det?

Tänk om den franska revolutionen blev stoppad pga olja och risken för att en region skulle bli instabil.

Nej. Vi i Sverige borde ta bladet från munnen och ställa oss bakom folket i Egypten, inte dess korrupta ledare. Och om inte våra svenska ledare vågar göra det, behöver vi andra göra det!

Tack för ordet.

Se gärna detta klipp från youtube;

Länk: youtube.com



Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 03 feb 2011 09:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: