sourze.se

”Sverige är Europas tigerekonomi”

"Sverige har bred uppgång i ekonomin. Hushållen konsumerar och investeringarna växer. Exporten stiger och de offentliga finanserna tillhör de starkaste i västvärlden skriver Petersen"

I en artikel i Financial Times den 17 januari 2011 under rubriken "‘Bric’ creator adds newcomers to list" redogör Jennifer Hughes för nya indelningar av världsekonomierna.

Jim O´Neill myntade en gång uttrycket "Bric" avseende Brasilien, Ryssland, Indien och China som de främsta tillväxtländerna. För de sämre fungerande länderna har tillkommit uttrycket "Piigs" Portugal, Irland, Italien och Grekland, Spanien. Till de ursprungliga tillväxtländerna vill O´Neill lägga till Mexico, Korea, Indonesien och Turkiet.

Kina har den näst största ekonomin med 9,3 av världens BNP och USA den största med 23,6 procent. Brasilien, Indien och Ryssland står tillsammans för 8 procent av världens BNP. Mexico och Sydkorea har 1,6 procent av densamma medan Turkiet och Indonesien har 1,2 respektive 1,1 procent.

Som framgår av ovanstående statistik är Kina en stark tvåa med sina 9,3 av världens BNP – till och med större än övriga Bric-länder tillsammans.

I en artikel i SvD den 20 jan 2011 med rubriken "Svensk ekonomi är tillbaka på spåret" citerar Leif Petersen ett yttrande av finansminister Borg: "Sverige nu är Europas tigerekonomi". Petersen skriver följande:

"Sverige har bred uppgång i ekonomin. Hushållen konsumerar och investeringarna växer. Exporten stiger och de offentliga finanserna tillhör de starkaste i västvärlden."


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 21 jan 2011 10:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: