sourze.se
Artikelbild

Skandinaviens första bestseller

År 1741: Att klättra upp i ett träd och bli åtalad för våldtäkt.

Ludvig Holberg
Niels Klims underjordiska resa
Bokförlaget h:ström - Text & Kultur
Översättning: Erik Carlquist
Efterord: Sarah Ljungquist
Utgivningsår: 2007 1741


Niels Klim från Bergen återvänder hem efter att ha studerat filosofi och teologi vid akademin i Köpenhamn. På plats och ivrig att komma igång med vad som helst bestämmer sig Klim för att stiga ner i en omtalad grotta. Nedstigandet blir ett handlöst fall och Klim befinner sig plötsligt i underjorden, på planeten Nazar, i furstendömet Potu där gatorna vimlar av träd som promenerar omkring i sakta mak. Han skräms av det han ser och försöker klättra upp i ett ståtligt träd. Trädet visar sig vara hustrun till stadsfogden och Klim åtalas för våldtäkt.

Så börjar Ludvig Holbergs enda roman, "Niels Klims underjordiska resa" 1741. Romanen skrevs på latin, för det ansågs fint och intellektuellt, och har översatts otaliga gånger till otaliga språk. Den har kallats Skandinaviens första bestseller och är en i sagoform förklädd samhällskritik som hållit sig svidande aktuell i tvåhundrafemtio år.

Mycket i furstendömet Potu påminner om Klims egen värld, statsskicket är realistiskt uppbyggt, religionen styr om än på ett passivt sätt, makten är ärftlig och det finns hierarkier, olikheter.

Men Potu är i sig också en idealstat, en utopi. Det råder jämlikhet mellan könen, klasserna har utraderats och yttrandefriheten är en måttstock på välstånd så länge man inte öppet angriper den härskande religionen.

Klim tas för en apa, men anklagelserna om våldtäkt läggs ner, han undervisas i språket, omhuldas med vegetarisk kost och väcker hovets intresse. Eftersom han har snabba ben tilldelas han yrket hovlöpare, något som gör honom besviken då han ser sig själv som välutbildad med akademiska titlar. Protesterna leder ingen vart och Klim påbörjar en vandring genom denna fantasifulla och fantastiska underjordiska tillvaro.

I provinsen Qvasmo lever ekarna ett långt liv utan sjukdom och kroppslig svaghet, i Det filosofiska landet ligger åkrarna osådda och övergivna eftersom alla är upptagna med att grubbla över livets mysterium, i Cabac bor de sjuhövdade och i Makrok, de vaknas land, sover man aldrig.

Äventyret är inte gott nog för en man som Klim, hans fåfänga tvingar fram en strävan efter status. Han försöker vinna männens gillande genom att föreslå en försämring av kvinnors ställning. Detta tas inte emot med blida ögon; Klim arresteras på nytt och deporteras till planeten Firmamentet där klasskillnader och orättvisor råder, där det alltid är dag och invånarna i stort består av apor. Och det är nu som Klim verkligen ser sin chans att klättra på stegen. Han drabbas av högmod, blir enväldig härskare och startar krig. Slutet är både tragiskt och psykologiskt fulländat.

Holbergs studie av "det perfekta samhället", utopin, har sina föregångare och dessa diskuteras i universitetslektors Sarah Ljungquists något träiga men effektiva och upplysande efterord i den här nyutgåvan. Inte minst dras paralleller till Jonathan Swift och "Gullivers resor". Intresset för utopier överlevde förstås Holberg och hans likar och en av de mer kända efterföljarna heter August Strindberg som i inledningsnovellen till "Utopier i verkligheten" skildrar ett på ytan perfekt socialistiskt samhälle. Översättaren Erik Carlquist har gett Holbergs språk en modern dräkt, något som uppfriskar.

Ludvig Holberg 1684-1754 föddes i Norge och dog i Danmark. Han skrev bland mycket annat dramakomedin "Jeppe på berget" och pjäsen "Den jäktade". I "Niels Klims underjordiska resa" kan man snubbla över tankar och visioner som på inget sätt skulle skämmas om de presenterades idag eller imorgon. Riktigt dråpligt och träffande blir det när Klim hittar en dagbok som kartlägger en resa genom Europa ur en underjordisk varelses perspektiv!

"Skandinaviens första bestseller" ingår i serien Boken har inget sista datum

Gå till Whildes bokhörna


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 21 jan 2011 09:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: