sourze.se

Framtidsprognoser är rena skämten

Att räkna hur en maskin ska fungera eller hur många bilar man kan tillverka är enkelt. Men att räkna ut framtiden för Sveriges befolkning är omöjligt. Vi är offer för regeringen och marknadskrafterna.

I en 15-20 år gammal DN-artikel, "Mindre jobb i framtida samhälle", intervjuar Torbjörn Petersson framtidsforskaren Lars Nilsson. Han beskrev framtiden mycket målande. Man kan redan nu konstatera att hans profetior befinner sig på behagligt avstånd ifrån verkligheten:

"Teknikutvecklingen gör oss effektivare. Vi behöver bara jobba 8-16 tim i veckan och får tid att ägna oss åt våra gamla föräldrar, ta hand om våra barn och om miljön. Detta i sin tur betyder att de så kallade transfereringarna försvinner. Åldringsvård, socialvård och barndaghem behövs inte i lika stor utsträckning. Skatterna kan sänkas och vi klarar oss på en mindre bruttolön."


Om 5-10 år trodde han att 10 av befolkningen skulle kunna leva så här.

Den här prognosen är förstås rena skämtet. Den kommer inte att slå in, varken nästa år eller om 100 år. Skälet till det är att 99 av alla människor är helknäppa och varken tänker på sitt eget eller andras bästa. Gjorde man det så skulle man stanna upp i jäktandet och undra vad man egentligen håller på med. Som det nu är så jagar dessutom både regering och opposition folk med blåslampor för att de ska jobba ännu mer. 40 timmar i veckan är inte nog. Och pensionärer och handikappade ska också tvingas ut på rännarbanan.

Orsaken till det rådande eländet är förstås att människorna är manipulerade av det förhärskande ekonomiska systemet där allt ska värderas i pengar och köpas och säljas. Däremot är ekonomerna inte intresserade av att räkna ut hur man ska kunna leva så billigt som möjligt och få ut mesta möjliga av sitt liv. Här ska människan styras från början till slut. Och inte vågar man gå till en läkare som normalfuntad med normala svängningar i humöret. För då kan man bli stämplad som allvarligt sjuk med ett stort pillerbehov, till stor glädje för läkemedelsindustrin.

Nåt hopp för framtiden finns förstås inte. Men de som trots allt kan ändra stil och göra det i tid är att gratulera. Arbeta 8-16 timmar i veckan vore väl inte så dumt? Men vem pallar för så mycken ledighet?

Tillvaron är ett problem!


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 16 jan 2011 13:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: