sourze.se

Vem ska vi skylla jordens undergång på?

Det närmast perversa sökandet efter syndabockar slår ständigt nya rekord. Uppenbarligen kan ingenting bara ske utan att någon bär skuld därtill!

Vid Tsunami-katastrofen i Thailand beskylldes den dåvarande regeringen och svenska myndigheter i allmänhet för handlingsförlamning och okunnighet. Det låg säkert en del fog i kritiken. Frågan man dock bör ställa sig är vilket eget ansvar svenskar som reser jorden runt har för sitt eget väl och ve. Ingen kan naturligtvis avkrävas att vara förberedd på att en Tsunami skall inträffa i paradiset man befinner sig i. Man kan knappast heller kräva att en regering skall vara beredd på en katastrof av nämnd kaliber och ha väl utarbetade planer för när de eventuellt skulle inträffa.

När någon faller ur det gängse mönstret och börjar supa, slåss eller stjäla är det alltid samhällets fel som inte reagerat i tid. När en kvinna uppger att hon blivit våldtagen och ord står mot ord och teknisk bevisning saknas, är det alltid polisens fel att förundersökningen måste läggas ner. Att polisen inte har något annat val är ointressant när ansvar ska utkrävas.

I en högstadieskola i södra Stockholm går en elev som dagligen sätter skräck i både elever och lärare. Han är våldsam, hotfull och allmänt störande. En lärare tyckte en dag att det hela fick vara nog och tog tag i eleven och sade till honom att lugna ner sig. Eleven sprang genast hem till sina föräldrar och berättade hur hemskt och kränkande han blivit behandlad. Föräldrarna, som är mycket välutbildade, svarade med polisanmälan och krävde möten med skolledningen. Till saken hör att skolledningen flera gånger tidigare haft föräldrarna på möten angående deras sons beteende. Föräldrarna har på dessa möten uppträtt mycket polemiskt och vägrat att inse att sonen har problem. All skuld läggs på skolan och dess ledning. Ingen självinsikt om att åtminstone någon del i det hela kan ligga hos föräldrarna och sonen själva finns.

Detta var ett exempel ur verkliga livet. Jag kan svårligen tänka mig att det är det enda i sitt slag.

Vi är i Sverige med rätta mycket duktiga på att belysa vilka rättigheter vi har. Sällan eller aldrig tas dock frågan om att rättigheter även innebär skyldigheter upp.

Masajerna tror att jorden kommer att gå under år 2012. Hur denna undergång kommer att se ut vet de inte och/eller om någon kommer att överleva. Men var så säkra, överlever fler än två personer så kan ni ge er den på att de kommer att ägna sin tillvaro till att leta ansvariga myndigheter för det hela.

Eller vad hände med innebörden av "Shit happens"!


Om författaren

Författare:
Göran Larsson

Om artikeln

Publicerad: 11 jan 2011 08:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: